Tilos a bók Buenos Airesben

Argentínában, akárcsak sok más latin-amerikai országban az utcákon a hölgyeknek ízléstelen bókokat kiabáló férfiak legalább annyira hozzátartoznak a városképhez, mint a közlekedési dugókban dühödten dudáló taxisofőrök avagy a szirénák vinnyogása. Sőt, még maga Buenos Aires polgármestere, Maurcio Macri is úgy fogalmazott, hogy a hölgyeknek “titkon valójában bejön”, ha nyíltan bókolnak nekik.

 

A bókokkal valószínűleg nem is volna probléma, azonban aki hallotta már egy átlagos argentin kőműves bókjait – tisztelet a kivételnek – rögtön megérti, hogy a félreérthetetlen és ízléstelen célzások sora a hölgyeket bizony kényelmetlenül érintheti. És valóban, egy, az argentin nők körében végzett felmérés arra mutat rá, hogy a helyi hölgyek mintegy 72%-a volt már céltáblája a némileg sértő nyilvános bókoknak, illetve ezen nők két harmada arról számolt be, hogy bizony igen kellemetlenül érzik magukat a tolakodó hímekkel szemben. Ezen akar most változtatni Aixa Rizzo, az az egyetemista lány, aki paprika spray-vel tartóztatta fel a kezdetben ízléstelenül bókoló, majd lassan a tettlegességre is elszánt, önjelölt hódítóját. A hölgy az esetről egy, a YouTube-on megjelentetett videóban számolt be, amely hamarosan több mint félmillióan láttak.


Az ügy nyomán beindult a törvényalkotók fantáziája is, akik a nők zaklatását tiltó jogszabály tervezetek sokaságát terjesztették a parlament elé. A legvadabb ötletek szerint a nyilvánosan és sértően bókoló férfiak akár börtönbüntetésre is lehetne ítélni, a moderáltabb tervek csak pénzbírságot írnak elő. Amennyiben a parlament elfogadja az utcai zaklatást szankcionáló törvényt, úgy Argentína felzárkózna a témában úttörő Peruhoz, ahol már hatályban van egy hasonló jogszabály, és valószínűleg jó példaként állna a törvény parlamenti vitáját folytató Panama előtt. A nők zaklatása egyébként régió-szerte általános jelenség, amely a társadalom szinte minden szegmensét érinti. Egy helyi szervezet szerint Buenos Airesben naponta átlagosan 27 nő esik zaklatás áldozatául. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a törvényi szabályozás elégtelen lehet, hiszen egy nép kulturális értékrendjének átalakítása hosszú és bonyolult folyamat.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez