Számháború argentin módra az inflációval

Az inflációt három helyen is számolják Argentínában, de csak egy helyen, a kormányzat műhelyében tűnik elviselhetőnek az éves adat.

Egy százalékkal magasabb a hivatalos statisztikai adatnál a magán-szaktanácsadók által kimutatott, a februárihoz képest 2,12 százalékos márciusi argentínai infláció. A latin-amerikai országban külön makrogazdasági elemzéseket készít a szakszervezet is, az általa végzett számítás az előző hónap inflációjáról szinte azonos a magán-szaktanácsadókéval, azaz 2,1 százalék. A kormány 1,3 százalékára ez sem hasonít tehát. A 12 havi éves pénzromlás Argentínában különösen magas lett, 29,8 százalékos mértéket ért el, itt is hatalmas a különbség az állami mérés 16,5 százalékához képest.

A hírügynökségi jelentés nem nevesíti, hogy kormányzati, vagy magán-szaktanácsadói forrásból közli azt, hogy a márciusi növekedés volt az elmúlt fél évben a legmagasabb értékű, továbbá az oktatási ágazatnál következett be a legnagyobb, 4,8 százalékos drágulás. Az orvosi ellátás szektorában 1,5 százalékos arányban adták több pénzért a gyógyulást. Márciusban februárhoz képest a nagykereskedelem 1 százalékos áremelkedést produkált, miközben a 12 hónapra vetítve 15,1 százalékos volt ebben az ágazatban az infláció.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez