Volt kommandóst igazolt le az Iszlám Állam

Csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) iszlamista terrorszervezethez a tádzsikisztáni különleges belügyi egység (OMON) volt vezetője – derült ki egy neten terjedő videofelvételből.

A most felbukkant videón a negyvenéves Gulmurod Halimov volt rendőrezredes, akinek egy hónapja titokzatos módon nyoma veszett, muszlim öltözetben látható az IÁ fegyvereseinek társaságában. A jó minőségű felvételen, amelyen múltjáról és volt tisztségéről beszél, elmondja, miért döntött úgy, hogy a szélsőségesekhez csatlakozik Szíriában.

Azt mondta, elégedetlen volt a tádzsik belügyminisztériumban uralkodó állapotokkal, egyebek között azzal, hogy nem engedélyezik a muszlim öltözet viselését és a napi ötszöri imát. Emellett üzen is az ország vezetőinek, korábbi kollégáinak, és felszólítja a fegyveres erőket, hogy gondolják meg, készen állnak-e meghalni a többségében szunnita Tádzsikisztánért.

A tádzsik OMON volt vezetőjének nem tetszik az orosz-tádzsik és az orosz-amerikai viszony állapota, noha a két ország különleges szolgálatainál kapott kiképzést. Többéves karrierje során nem egy állami kitüntetésben részesült hazájában.

A nyolcgyermekes Halimov a közösségi oldalakon talált információkat az IÁ működéséről és szervezeti felépítéséről, majd május eleji távozása előtt saját beosztottjai között is terjeszteni kezdte a szervezet ideológiáját – mondták korábbi kollégái. A tádzsik különleges alakulatoknál szolgáló egyik forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy Halimovval együtt legalább öt korábbi tádzsik OMON-tag van Szíriában.

A tádzsik nemzetbiztonság szerint mintegy 400 tádzsik állampolgár található az IÁ és más külföldi terrorszervezetek soraiban. Idén áprilisban a tádzsikisztáni Ulémák Tanácsa különleges vallási rendeletet, fatvát adott ki, elítélve muzulmánok részvételét külföldi harci cselekményekben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez