Az Iszlám Állam követte el a tunéziai terrortámadást

A szélsőséges iszlamista terrorista szervezet közlemény formájában tudatta, hogy ők követték el a szerdán végrehajtott és 23 ember életét követelő támadást a Bardó Múzeum ellen a tunéziai fővárosban. Közben a tunéziai hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a városokban, hogy megelőzzenek egy újabb terrortámadás végrehajtását.

A világ jelenleg legveszélyesebb és legaktívabb terroristaszervezete egy hangfelvételt is feltöltött az internetre, amelyen „az Iszlám Kalifátus lovagjainak” nevezte a támadás végrehajtóit. Az IA jelezte, hogy a tunéziai fővárosban elkövetett merénylet része annak az „inváziónak” amit a „hitetlenek” ellen indítottak. Tunéziát pedig a „hitetlenek egyik odújának” nevezték.

Közben a tunéziai hatóságok 9-en ember tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a szerdai véres terrorakcióhoz.  A letartóztatott személyek közül négyen közvetlen kapcsolatban álltak a támadókkal, míg öten valamilyen más formában kötődtek a támadás végreható terrorsejthez. A tunéziai hatóságok további részleteket már nem közöltek velük kapcsolatban.

Frank Gardner a BBC tudósítója azonban arról számolt be, hogy a két támadó nem rég két hónapot töltött el egy kiképzőtáborban, a kelet-líbiai Dernában. Mindkettőjüket a tunéziai biztonsági erők emberei lőtték le a támadás helyszínén. Később pedig kiderült róluk, hogy tunéziai állampolgárok voltak. Egyiküket pedig a titkosszolgálat is nyilvántartotta.

Mindeközben a tunéziai elnöki hivatal azt közölte, hogy az ország „rendkívüli körülményekkel” néz szembe, mivel a minden jel arra utal, hogy a terroristák kiterjesztették működésüket a hegyvidékes területekről a lakott területekre és befészkelték magukat a városokba. Az elnök megbeszéléseket folytatott még a hadsereg vezetőivel is és utasítást adott arra, hogy nagy erőkkel biztosítsák a nagyobb városok védelmét az esetleges terroristatámadásoktól.

A szerdai merénylet óta sok külföldi turista hagyta el az országot. A Reuters hírügynökség pedig korábban jelezte, hogy a tuniszi kikötő a terrortámadás után meg telt turisták. Többségük egy olasz utasszállító hajóval hagyták el az országot.  A MSC Cruises és a Costa Cruises utazási iroda közben azt mondta, hogy súlyos körülmények miatt hajóik egy ideig elkerülik a tunéziai főváros kikötőjét. Mind két utazási iroda jelezte, hogy Bardó Múzeum elleni támadás áldozatai közül sokan velük utaztak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez