Búcsú a készpénztől Ausztráliában is

Dánia már bejelentette, hogy megszűnik a készpénz. Ausztrália hamarosan követheti a példát- nyilatkozta a Daily Mailnek a Mint Payment cég főnöke. A modern informatika fölöslegessé teszi a készpénzt Ausztráliában is…

23 millió ausztrál polgárnak jelenleg több mint 50 millió hitelkártyája van. Havonta több mint 11 milliárd dollárt vesznek fel az automatákból. Különösen az idősebb nemzedék ragaszkodik még a készpénzhez, mert eszébe jut, hogy fiatal korában zsebpénzt kapott. A fiatalok viszont már természetesen használják az Apple Pay és a többi hasonló programot. Elég egy mobiltelefon, okosóra vagy szemüveg, esetleg egy Ipad, és a készpénz feleslegessé válik.
Már az 50-70 éves nemzedék is rendszeresen használja a modern informatikai eszközöket, így a készpénz eltűnése nem okoz gondot majd nekik sem- véli a pénzügyes cég főnöke. A készpénz fizetés drága és lassú. Az informatikai eszközök felgyorsítják a pénz mozgását, és ez mindenkinek használ. Olyan helyeken mint Európa, ahol többféle pénz is forgalomban lehet, nem olyan egyszerű az áttérés a készpénz nélküli társadalomra. Ausztrália viszont egy hatalmas kontinens, ahol a saját pénz egyeduralkodó. Senkinek nem okoz gondot tehát, ha eltűnik a készpénz.- állítja a szakértő. Ehhez képest azt jósolja, hogy az utolsó készpénz-fizetésre tíz év múlva kerül sor Ausztráliában.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez