“Hitler kevesebb oroszt ölt meg, mint a szovjet abortusz”

Rendkívüli befolyásra tett szert a pravoszláv egyház Oroszországban a Szovjetunió felbomlása óta. Képviselői most hazugságvizsgálóval javítanának az iskolások erkölcsi nevelésén. Emiatt a legjobb tanárok hagyhatják el munkahelyeiket – figyelmeztet a pedagógus szakszervezet.

„Sajnos, 25 évvel ezelőtt a Nyugatról érkező szelek forgatagába került az iskolánk”

– hangsúlyozta Dmitrij Szmirnov pravoszláv pap az Orosz Társadalmi Kamara tudományos és oktatási bizottságának eheti gyűlésén. A 21. századi orosz kerekasztal lovagjai sajátos erkölcsi neveléssel védenék a Szent Grálnak hitt hagyományos családi értékeket.

Persze az orosz ifjúság már jóval a rendszerváltás előtt rálépett az erkölcsi züllés útjára. Szmirnov szerint a borzalmas folyamat valójában az Európára ablakot nyitó I. Péter cárral kezdődött, aki engedélyezte a válást. A szovjet hatalom által 1917-ben legalizált (a világon először!) abortusz szintén nagy károkat okozott:

„Hitler pihen, ő fele annyi oroszt semmisített meg, mint a szovjet hatalom az abortusszal.”

Nem állt meg a rothadó társadalmi normák ecsetelésénél a gyűlés, javaslatokat is tett, hogyan lehetne a fizikai és lelki tisztaság őrévé tenni az orosz oktatási rendszert. A Fiatal intellektuális központ (Miszlelab) egyik tagja, Makszim Zlobin például a szakmai szempontok helyett a lelki-erkölcsi jellemet venné figyelembe az iskolaigazgatók megválasztásakor. A tanárokat rendszeresen hazugságvizsgálatnak vetné alá, hiszen

„mi van, ha pedofil? Vagy szektás? Vagy éppen mágiával foglalkozik?”

Vigyázó szeme a diákokat sem hagyta figyelmen kívül, bizonyos tárgyakat külön tanítana a fiúknak és a lányoknak, valamint ösztönözné őket

„a korai házasságra, merthogy az első szerelem a legerősebb.”

Bár a bölcs Dmitrij Szmirnovnak tetszettek az ötletek, mégis megfontoltságra intett. Szerinte csak fokozatosan lehet elérni a kitűzött célt. Első lépésként, fakultatívan, bevezetné a „Családi élet erkölcsi alapjai” című tantárgyat a 10-11. osztályokban – jelentette a TASZSZ hírügynökség. Már a tankönyv is megvan. Igaz, egyelőre nem használható, mert nem szerepel a föderációs tankönyvlistán. A probléma orvoslásához szükséges kérést a gyűlés már el is küldte az oktatási minisztériumba.

Hogy mi lesz a válasz és egyáltalán a javaslatok sorsa, azt egyelőre csak találgatja az internet népe. Mindenesetre az tény, hogy a Társadalmi Kamarának joga van törvényjavaslatot benyújtani a parlamenthez.

A tanárok persze háborognak. A javaslatok jól illenek az utóbbi évek tendenciáihoz, amelyekkel ideológiai ellenőrzés alá akarják vonni az iskolákat – figyelmeztetett az Ucsityel szakszervezet képviselője, Andrej Demidov a Kommerszant cikkében. Szerinte így a legjobb tanárok el fogják hagyni az iskolákat, akik pedig maradnak, azokat még könnyebb lesz irányítani.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez