Rendőrök vigyázzák az orosz VIP-madarat

Hímes tojásként őriznek egy szibériai hódarut a tajvaniak, mióta az decemberben megjelent a környéken. A rajongók még Facebook adatlapot is készítettek a madárnak.

Súlyosan veszélyeztetettnek számít a hódaru a Természetvédelmi Világszövetség besorolása szerint. Leginkább szibériai területeken költ, ahonnan Közép- és Dél-kelet Ázsiába jár telelni. Tavaly ősszel is így volt ez, ám a csapat alig egyéves tagja feltételezhetően leszakadt – írja a taipeitimes.com hírportál.

Korábban az orosz Távol-Keletről érkező állatok egyik népszerű téli lakhelye volt a mára már kiszáradt kínai Pojang-tó. Természetes szállás híján az eltévedt hódaru Új-Tajpej déli részéig repült, ahol a mocsárban fedezték fel a helyiek. A szegény kis árva héják és kóbor kutyák támadásait is túlélte.

Anyátlansága és táncos mozgása miatt rögtön a környék kedvencévé vált. Az elmúlt öt hónapban nemcsak fényképészek tömege járt megnézni a hódarut, de még filmet is forgattak róla. Legnagyobb barátai természetesen a gyerekek, akik élőlánccal védik az állatot a durva kíváncsiskodóktól.

A már Facebook adatlappal is rendelkező madárra a hatóságok és az állatvédők is felfigyeltek. Mivel még nem számít teljesen fejlett egyednek, a mezőgazdasági tanács nyolcórás védelmet biztosít neki, amíg fel nem nő – tájékoztatott a The Siberian Times.

A Nemzeti Tajvani Egyetem ornitológusa, Ting Tzung-su orosz, kínai és amerikai szakemberekkel egyeztetett a hódaruról, hiszen mégis csak a hazatérés volna számára a legideálisabb. Az állat hazakísérése azonban nem lehetséges, mert a jelenleg madárinfluenzával fertőzött Tajvannak nem adnának erre engedélyt a nemzetközi természetvédelmi hatóságok. Így tehát nem marad más, mint várni, hátha magától hazaindul a hódaru.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez