Öngyilkos merénylet a nigériai mecsetben

Legkevesebb 18 ember vesztette életét és több tucatnyian megsebesültek Maiduguriban, amikor egy terrorista felrobbantotta magát egy helyi mecsetnél. A merénylet végrehajtása előtt fegyveres lázadók rohamozták meg a város délkeleti részét hajnalban és heves tűzpárbajt vívtak a kormányerőkkel.

Azt még nem tudni pontosan, hogy kik voltak a támadók, de minden jel arra utal, hogy ismét a radikális iszlamista Boko Haram lázadó-és terrorszervezet lépett akcióba Borno állam fővárosa, Maiduguri ellen. A támadásokat pár órával azelőtt hajtották végre a terroristák, hogy Nigéria nemrég megválasztott elnöke Muhammadu Buhari elfoglalta posztját és letette hivatali esküjét. Buhari beiktatási beszédében ígéretet tett arra, hogy minden erejével azért fog küzdeni, hogy véget vessen a radikális iszlamisták hat éve tartó ámokfutásának és felszámolja a terror szervezetet, amely  több ezer ember életét oltotta ki.

A támadók először Maiduguri délkeleti részén, a forgalmas Damboa úton lendültek akcióba. Szemtanúk azt mondták, hogy a fegyveresek heves tűzpárbajt vívtak a kormányerőkkel és aknavetőket is bevetettek. A harcok több mint három órán át tartottak. A nigériai katonáknak páncélosok támogatására is szükségük volt, hogy visszaverjék és megfutamítsák a támadókat. A harcokban végül legkevesebb 13-an vesztették életüket.

A következő támadásra fél nappal később került sor. Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Maiduguri egyik mecsetében. Katonai források azt mondták, hogy a támadó férfi volt, akinek sikerült feltűnés nélkül bejutnia a mecsetbe, ahol működésbe hozta a testére erősített robbanószerkezetet. A detonációban 18-an haltak meg és több mint 30 embert kellett kórházba szállítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez