A dél-afrikai elnök következmények nélkül szórhatja az adófizetők pénzét

Nem kell visszafizetnie Jacob Zuma dél-afrikai elnöknek azt a több millió randos összeget, amiből a nakalandai magánrezidenciáját újították fel.

A hatalmas botrányt kiváltó építkezés és felújítás 246 millió randba került (kb 5 milliárd FT), amit  az adófizetők pénzéből finanszíroztak. Thuli Mandonsela korrupcióellenes megbízott márciusi jelentésében számolt be a „biztonsági fejlesztésekként elkönyvelt” tételekről. A „fényűzés meste fokon” címmel kiadott dokumentumban Mandonsela egyenként levezette, hogy milyen  fejlesztéseket hajtottak végre a hivatalban lévő dél-afrikai elnök magánbirtokán, amin egy amfiteátrumot, egy hatalmas úszómedencét, marhakarámot, két helikopter leszállópályát és egy kórházi egységet is felhúztak. A magánbirtokon emellett húsz lakást is kialakítottak, ahol az elnököt védő biztonsági személyzet, illetve családjaik lakhatnak.  Mandonsela szerint mindez elfogadhatatlan, ezérts eljárást kezdeményezett az elnök ellen.

Zuma elnök azonban mind a mai napig azt mondja, hogy „ő nem kérte ezeket a drága munkálatokat”, ezért nem is fogja kifizetni költségeket. Nkisintahi Nhleko rendőrségi ügyek minisztere pedig kijelentette, hogy az elnök nem köteles megtéríteni a magánrezidenciáján végrehajtott „biztonsági fejlesztéseket”, amelyeket szükséges és elengedhetetlen beruházásoknak nevezett a miniszter. Arra azonban egyikük sem adott választ, hogy az marhakarám, az úszómedence és az amfiteátrum milyen szempontok szerint növeli a magánrezidencia biztonságát.

NKANDLA-2

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez