“Fizesd vissza!” – marhakarám és úszómedence állami pénzből

A Dél-Afrikai Köztársaságban ideiglenesen felfüggesztették 12 ellenzéki képviselő mandátumát, a parlament munkájának megzavarásáért, valamint, ahogy a vád fogalmaz „képviselőhöz méltatlan viselkedésükért”. Nyolc további képviselőt hivatalos bocsánatkérésre utasítottak.

Az érintett párt, az EFF (Economic Freedom Fighters), mely a dél-afrikai parlament harmadik legnagyobb formációja bíróságon készül megtámadni az intézkedést, mivel, mint mondják „egy józan ítélőképességű bíró előtt (…) nyilvánvalóan tisztázni tudjuk magunkat a vádak alól”.

Az incidens akkor pattant ki, amikor Jacob Zuma elnök beszédét zavarták meg az EFF tagjai, „fizesd vissza!” skandálásukkal. A vád szerint ezzel teljesen ellehetetlenítették a parlament munkáját, ezért van szükség a büntetések kiszabására.

Az EFF tagjai azonban jogosnak tartják az akciójukat, mellyel azt követelik, hogy Jacob Zuma elnök fizesse vissza azt a mintegy 23 millió dollárnyi állami pénzt, melyből felújította és átalakította személyes rezidenciáját. A hivatalos álláspont szerint az összegre biztonsági fejlesztések elvégzése miatt volt szükség, azonban többek között úszómedencét és marha-karámot is építettek belőle. A parlament korábban felmentette Zumát minden visszaéléssel kapcsolatos vád alól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez