Farmerek lesznek a futballisták Zimbabwéban

Földet kért a kormánytól a labdarúgó szövetség újjáválasztott elnöke, aki képtelen megoldani a pénzügyi problémákat. A labdarúgó szövetségnek 6 millió dolláros adóssága van, szponzora nincs hiszen a futball éppoly rossz állapotban van Zimbabwéban mint a gazdaság.

Sokan azt mondják: megőrültem! Farmert akarok csinálni a focistákból!- nyilatkozta a labdarúgó szövetség újjáválasztott elnöke. Cuthbert Dube szerint a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat követel: ezért kér földet a kormánytól. A farmokon mezőgazdasági termelés folyhat, és ebből lenne némi pénze a szövetségnek, amely különben szponzor nélkül vegetál. A helyzet annyira súlyos, hogy nem tudják fizetni a válogatott csapat edzőjét sem! Persze a futball sem villog nagyon, de Zimbabwe GDP-je csökken, ezért a vállalkozóknak kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy a futballt szponzorálják!
De miért épp farmokat kér a kormánytól a labdarúgó szövetség elnöke? Azért, mert 2000 óta a kormány osztogatja híveinek a fehér farmerektől elkobzott földeket. Aki Mugabet szereti, és főként akit Mugabe elnök szeret az nem jár rosszul! A földet hosszúlejáratú bérleti szerződéssel lehet megszerezni. Szinte kizárólag a 90 éves elnök hívei kapnak földet, melyet csak ritkán művelnek meg maguk. Kiadják a földeket mezőgazdasági vállalkozóknak, ők meg szépen zsebre vágják a profitot! Ezt tervezi a labdarúgó szövetség elnöke is: ha már a fociban nincs pénz, akkor az államtól kapott farmokon lehet keresni. Zimbabwe sokáig Afrika éléskamrája volt, de amióta a fehér farmerektől elvették a földeket, ennek vége! A mezőgazdaság is bukdácsol, de még mindig sikeresebb, mint a foci, amely általános pénzhiányban szenved.
Ad-e földet Mugabe elnök a futballnak? A 90 éves államfő rutinos politikus, Zimbabwe függetlenségének kikiáltása óta ő az elnök. Kezdetben meghagyta a földet a fehéreknek, mert tisztában volt vele: a gazdaság ezzel jól jár, és a külföld sem orrol meg rá. De minthogy gazdasági eredményei messze elmaradtak a várttól: az életszínvonal nem nőtt hanem csökkent, általános pénzügyi válság tört ki. Ebben a helyzetben a fehér farmerek elüldözése és a földek államosítása népszerű döntésnek tűnt egy olyan országban, melynek a saját pénze annyira elveszítette az értékét, hogy megszűnt! Ma dollárral vagy dél-afrikai randdel fizetnek Zimbabwéban ahol elfogadják a kínai jüant és a japán jent is!
A futball népszerű Zimbabwéban, és a válogatott nemrég negyedik lett az Afrika Kupában. Politikailag hasznos lehet Mugabe elnök számára, ha földet ad a focinak. Aztán majd kiderül, hogy a farmok hoznak-e pénzt a focinak vagy a vezetés lenyúl mindent? Az újjáválasztott elnök mindenesetre szentül fogadkozik: ha megkapják a földeket, akkor a farmok profitját a focira költik Zimbabwéban ahol a futball a gazdasághoz hasonlóan a béka popója alatt van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez