Latin-amerikai vezetők: egymásnak adják a kilincset a Vatikánban

A közeljövőben latin-amerikai vezetők egész sora találkozik Ferenc pápával, miközben a katiolikus egyházfő a julius eleji Dél-Amerika-i látogatására készül.

Junius 5-én pénteken Michelle Bachelet chilei elnökasszony járul a pápa elé és vélhetően a sok általános téma között érintik majd az egyházfő 2016-ban esedékes chilei útjának egyes részleteit is.

A jövő hét végén pedig két olyan vezető is látogatást tesz a Vatikánban, akiket ma nem sokan kedvelnek a nyugati világban. Először Nicolas Maduro venezuelai elnök érkezik junius 7-én a reggeli órákban, majd délután Cristina Kirchner argentin elnökasszony teszi tiszteletét honfitársánál, Ferenc pápánál. Ő már az  ötödik alkalommal találkozik a katlikus egyházfővel. Mindhárom latin-amerikai vezető a FAO római ülésére – junius 6-13 – utazik Olaszországba.

Eredetileg a chilei és az argentin elnökasszony együtt látogatott volna el a pápához, hogy közösen emlékezzenek meg a Beagle-csatorna birtoklása kapcsán a két ország között kirobbant vitáról. A harminc éve kirobbant konfliktus a pápa közbenjárásának köszönhetően nem fajult háborúvá és 1984-ben Chile és Argentina alárta a békéről szóló megállapodást.

Nicolas Maduro másodszor találkozik Ferenc pápával: az egyházfő odafigyel a venezuelai helyzetre és többször adott hangot aggodalmának is. Venezuela nem szerepel a pápa utazási tervei között.

A Latin-Amerika-i elnökök Rómából Brüsszelbe utaznak, ahol az Európai Unió és Celac (Latin-amerikai és karibi államok közössége)  együttes ülésén vesznek részt, amelynek fő témája a gazdasági kapcsolatok erősítése a két nemzetközi szervezet között.

Az elmúlt hetekben Raúl Castro  kubai vezető és Rafael Correa ecuadori elnök fordult meg a Vatikánban, a múlt héten pedig José “Pepe” Mujica uruguayi exelnök volt Ferenc pápa vendége.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez