Már Moszkvában van az Iszlám Állam?

Már az Interpol is keresi azt a 19 éves moszkvai diáklányt, akiről pontosan egy hete nem tudnak a szülei. Annyi bizonyos, hogy Törökországba utazott. Azt viszont senki nem tudja, hogy egy fiú hívta-e oda, vagy az Iszlám Állam.

Sikeresen tette le a vizsgáit a Moszkvai Állami Egyetem Filozófia Tanszékén Varvara Karaulova – tájékoztatta édesapja, Pavel Karaulov az orosz újságírókat. A különböző kultúrák iránt érdeklődő lány (folyékonyan beszél a többi között franciául, latinul pedig olvas) szülei ugyan elváltak, de a különélő apával is nagyon jó a kapcsolata.

Érdeklődését az arab világ is felkeltette tavaly szeptemberben, a nyelvet is tanulmányozni kezdte. Sőt az utóbbi időben hosszú ujjú, földig érő ruhában és fejkendőben járt be az egyetemre. Sem a tanárai, sem a diáktársai nem gondoltak semmi rosszra ezzel kapcsolatban, egészen a múlt hét szerdájáig.

Amikor aznap délelőtt tízkor elindult az egyetemre, azt mondta édesanyjának, nem marad sokáig, csak pár elintéznivalója van. Miután este 9-kor üzent, hogy nem tudja elvinni a kutyát sétáltatni, telefonja többé már nem válaszolt. Sajtóértesülések szerint a simkártya legutolsó jelei a török-szír határ közeléből érkeztek.

Néhány nappal az eltűnése után az orosz titkosszolgálattal és a külügyminisztériummal is kapcsolatba léptek Varvara szülei. A hatóságok egyelőre annyit tudtak kideríteni, hogy miután megkapta az útlevelét, a lány Isztambulba utazott a SU2132-es járattal. Barátai még annyiról számoltak be ma, hogy nevét az arab Aminára cserélte a WhatsApp üzenetküldő rendszerben.

Az Iszlám Állam hálózta be lányát –  hiszi teljes meggyőződéssel Pavel Karaulov. Ezt az is mutathatja, hogy Varvara korábban a radikális iszlámról is olvasott könyveket. A teljes bizonyosságot most a barátok és ismerősök kihallgatásával próbálják megszerezni.

Az tény, hogy már több ezer fiatal csatlakozott az Iszlám Államhoz az elmúlt hónapokban. A különböző adatok átlagosan 800-ra becsülik az orosz harcosok számát. Oroszországból azonban a nagyvárosi, jól szituált családok tagjai helyett inkább a muszlimok lakta kaukázusi régióban fogékonyak a dzsihádista terrorszervezet tanaira.

Kétkedve fogadják viszont a radikális iszlám miatt otthonát elhagyó lány történetét Törökországban. Ott úgy vélik, sokkal valószínűbb, hogy egy szépfiú elcsavarta a 19 éves Varvara fejét. Orosz nők valóban rendszeresen utaznak azért Törökországba, hogy férjhez menjenek – emlékeztettek orosz jogvédő szervezetek a Kommerszant napilap mai  cikkében. Akárhogy is, Pavel Karaulov már elrepült Isztambulba, hogy megkeresse a lányát.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez