A leghülyébb dzsihádharcos

Sikerrel szállhat versenybe ezért a címért az a dagesztáni férfi, aki kicsit eltévedt a térképen, amikor Szíriába indult.

Már régóta vágyott arra, hogy beálljon az Iszlám Állam terrorcsoportba. A családjának persze nem merte megmondani. Mindent megszervezett neten otthonról, és bejelentette a szüleinek, hogy Törökországba megy nyaralni az Oroszországhoz tartozó Dagesztánból.

Minden rendben is ment, egy darabig. A 26 éves férfi Isztambulban három napot töltött más oroszokkal, reménybeli dzsihádharcosokkal egy ISIS-sejtnél. Aztán busszal Hatay tartományba, a szíriai határra vitték őket – innét kellett volna bejutniuk a szomszédos országba.

De még Isztambulból sms-t küldött haza, a bátyjának. Azt írta: csodásan nyaral Ankarában, a szállodája alig két kilométerre van a tengertől.

Az idősebb testvér alighanem jobban figyelt a földrajzórákon, mint ő. Egyből tudta, hogy Ankara környékén se közel, se távol nincs tenger. A török főváros Anatólia közepén fekszik. Riasztotta az édesapját, aki azonnal Törökországba utazott, és elmondta a hatóságoknak, hogy mi történt. Nem volt nehéz kitalálni, hogy a férfi miért hazudott. Néhány nappal később le is tartóztatták, még a határ török oldalán.

A török Hürriyet szerint később átadták a szülőknek, hogy vigyék haza Dagesztánba. A férfi azt állítja: tényleg nyaralni akart, ismeretlenek kényszerítették arra, hogy csatlakozzon az ISIS-hez. Azóta már otthon van. Hogy ott bíróság elé állítják-e, arról nincs hír. Néhány földrajzóra viszont aligha válna a kárára. Akár a testvérétől is.

Fotó: a török főváros, Ankara. Wikimedia Commons

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez