Letartóztatták az első török dzsihadistát Törökországban

Mivel Törökországot túl sok bírálat érte az Iszlám Állam terrorista szervezet ürügyén, Ankara úgy döntött, hogy ideje lépnie, és bekeményíteni a dzsihadisták ellen. A több száz kiutasításon és a vízumtiltásokon kívül már sor került az első török állampolgárságú iszlamista fegyveresek letartóztatására is.

Az ankarai Musa Goktas-t ezen a héten tartóztattak le a török hatóságok, mert a gyanú szerint egy ISIS-sejtet akart létrehozni Törökországban. A férfi még tavaly októberben szökött át a szíriai-török határon, és csatlakozott 15 éves iker-fiaival együtt a „kalifátushoz”. Majd januárban visszatért Törökországba, és egy Ankarába tartó buszon kapcsolták le a hatóságok.

A 38 éves férfi azt mondta, hogy nem harcolni ment ki Szíriába, hanem a fiaival együtt főztek és sütöttek a dzsihadistákra. Ezért havonként nyolcvan eurónyi fizetést kaptak. A török rendőrség onnan értesült Goktas ügyéről, hogy a felesége feljelentette. A férfi az asszonyt is magával akarta vinni az arab országba, és lényegében érte tért vissza Törökországba. A nő azonban nem akart Szíriába menni, és ezért feljelentette a férjét.

Ankara szerint körülbelül 700 török állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz,  de 3 ezren lehetnek azok, akik valamiféle kapcsolatban állnak a szervezettel. A túl sok külföldi kritika miatt a török hatóságok bekeményítettek: eddig 1065 külföldit utasítottak ki Törökországból, további 9915-öt pedig utazási tilalommal sújtottak. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint még további hasonló lépések várhatók. Cserébe a határszigorításért Ankara azt kéri, hogy a nyugati országok osszák meg a hírszerzési információikat, hogy ezáltal hatékonyabban tudjanak a török hatóságok fellépni az ISIS ellen.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez