Miért akar egy orosz egyetemista lány harcolni az Iszlám Államért?

A hét elején még nem lehetett tudni, vajon a dzsihádista szervezet, vagy egy románc miatt utazott-e Törökországba a 19 éves Varvara Karaulova. A török-szír határ közelében sikerült megállítani a radikális iszlámmal fertőzött lányt.

A hírt ma délelőtt közölte az orosz belügyminisztérium képviselője, Jelena Alekszejeva. Az Interpol, illetve török és orosz jogvédő szervezetek május 27. óta keresték Varvarát. Nem ment haza aznap este a moszkvai egyetemista, inkább Törökországba utazott.

A kulturológia szakos hallgató szülei ugyan tudtak gyermekük iszlám iránti érdeklődéséről, de arról már nem, hogy a radikális iszlámról olvas, és hogy fejkendőben jár az egyetemre. Eltűnésével kapcsolatban édesapja feltételezte, hogy lánya az Iszlám Állam bűvkörébe került.

Bár a török hatóságok kételkedtek ebben a verzióban, kiderült, az apának van igaza. Varvarát ugyanis a török-szír határ közelében, Kilis-nél sikerült feltartóztatni, miközben illegálisan akart átjutni Szíriába. A török bevándorlási hivatal hamarosan visszatoloncolja a lányt Oroszországba.

Belépett-e a 19 éves orosz diáklány az Iszlám Állam harcosainak táborába? Bár ezt senki sem tudja biztosan, az orosz belügyminisztérium kész nyomozni az ügyben. Varvarát akár bíróság elé is állítják Oroszországban, ahol terrorista szervezet tagjának lenni már önmagában is bűncselekménynek számít.

Kép: Europress/AFP

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez