A NATO nem hisz Moszkvának

Legalábbis ami a Törökország légterében tett kalandot illeti.

Az oroszok azt állítják: véletlenül keveredtek a NATO-tag Törökország fölé a repülőgépeik a hétvégén. Az Észak-Atlanti Szövetség azonban nem vevő a magyarázatra. Sőt, még tovább is megy: nemcsak hogy nem fogadja el az orosz kifogást, azt is állítja, hogy Moszkva jelentős szárazföldi erőt küld Szíriába.

Miközben az oroszok kiterjesztették az Iszlám Állam elleni légi műveleteiket a nagy bajban lévő romváros, az észak-szíriai Palmüra fölé, Erdogan török elnök kezdi elveszíteni a türelmét a légtérsértések miatt. Brüsszelben ma arra emlékeztetett: aki egy NATO tagországot megtámad, az egész szövetséggel találja szemben magát.

Jens Stoltenberg főtitkár szerint nagymérvű orosz katonai felvonulás folyik Szíriában, beleértve szárazföldi csapatokat és hadihajókat a Földközi-tenger keleti részén. Azt mondja: a miértről nem bocsátkozik találgatásokba, de az orosz légtérsértések korántsem tűnnek véletlennek, kettő is volt belőlük, és elég sokáig tartottak.

Az oroszok azt állítják: egy SZU 30-as tévedt szombaton Szíriából a török légtérbe a rossz időjárás miatt, néhány másodpercre. A NATO szerint az incidens másnap megismétlődött, az oroszok azt mondják, ezt most vizsgálják. Brüsszelben nagyon veszélyesnek és elfogadhatatlannak tartják a két esetet, szerintük a szíriai háború eszkalálódását kockáztatja velük Moszkva, miközben az Egyesült Államok és Oroszország a 2. világháború óta először hajt végre egyazon ország fölött katonai küldetést.

Jóllehet Putyin orosz elnök azt mondta, hogy nem küld szárazföldi csapatokat Szíriába, ahol már negyedmillió halottja van a több mint 5 éve húzódó polgárháborúnak, amerikai katonai vezetők szerint Moszkva hét T-90-es tankot, tüzérséget, és 200 tengerészgyalogost már átirányított a közel-keleti országba. Akárcsak ideiglenes lakóegységeket, hordozható légiirányító állomásokat, és egy rakétaelhárító rendszer alkatrészeit.

A csaknem egy hete kezdett orosz légicsapások a damaszkuszi televízió szerint az Iszlám Állam 20 járművét és három fegyverraktárát semmisítették meg Palmürában, és más városokban is támadták az orosz gépek az iszlamisták állásait. A londoni székhelyű megfigyelőcsoport, a Syrian Observatory for Human Rights úgy tudja, Palmüra orosz bombázásában az ISIS 15 harcosa halt meg. Moszkvában a törvényhozás felsőháza jelezte, hogy kiterjesztik a légicsapásokat Irakra is, ha Bagdadból ilyen kérést kapnak – írja a Reuters. De eddig még nem kaptak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez