Ley Rosa Elvira Cely – nevet adott a törvénynek a meggyilkolt asszony

Három év vita után a kolumbiai törvényhozás megszavazta, hogy a nők ellen elkövetett gyilkosság akár ötven év börtönbüntetést is vonhat maga után, és általánosságban szigorította a nők elleni erőszakra vonatkozó  büntetéseket.

 

A ,,Ley Rosa Elvira Cely” vagyis a  Rosa Elvira Cely névre keresztelt törvény a kolumbiai fővárosban 2012-ben történt iszonyatos gyilkosság nyomán született. Rosa Elvira Cely egyszerű sorból származó fiatal asszony volt, aki napközben utcai árusként kereste meg a pénzt arra, hogy este tanulhasson. Három éve éppen májusban elkapták egy bogotai parkban, megkínozták, megerőszakolták, megkéselték – gyakorlatilag karóba húzták – és a sorsára hagyták: a vérbe fagyott, de még életben lévő nő aztán  a kórházban halt bele a sérüléseibe. Lánya azóta is pszichológiai kezelés alatt áll, nem tudta túltenni magát azon, ami édesanyjával történt. Az eset nagy felháborodást és riadalmat keltett, hiszen Kolumbia már ezelőtt is ,,előkelő” helyet foglalt el a nők elleni erőszak gyakoriságát illetően Latin-Amerikában.

Az új törvény elismeri a nők elleni fizikai, lelki, szexuális agressziót, mint bűntényt – ez eddig nem volt jellemző – még akkor is, ha azt a családban követik el. Kolumbiában csak ebben az évben 126 nőt gyilkoltak meg: a legtöbb gyilkosságnak a 20 és 24 év közötti nők esnek áldozatául.

A törvény ismertetésekor elhangzott, hogy az országban minden 13 percben elkövetnek egy erőszakos cselekedetet – verést vagy szexuáis erőszakot – egy nő ellen, és minden negyedik napon meghal egy nő a partnere agressziója miatt. Tavaly 1007 gyilkosságot követtek el nők ellen, 37 881 esetben jelentettek súlyos erőszakot a párkapcsolatban és 16 088 nemi erőszakra derült fény. S ez csak az, amit hivatalosan jelentettek a hatóságoknak.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez