Egy utolsó rajtaütés után immár érvényben a FARC tűzszünete

Szombaton nulla órától érvénybe lépett a FARC kolumbiai gerillaszervezet által hirdetett első, határozatlan idejű egyoldalú fegyverszünet. Ez azonban minden bizonnyal már semmit sem változtat annak az 5 katonának és 3 rendőrnek a sorsán, akik alig néhány órával a fegyvernyugvás előtt vesztették életüket a FARC rajtaütésében.

Az első támadásban, Santander de Quilichao körzetében 5 katona vesztette életét, később pedig Toledo községében további 3 rendőr halt meg.

Az incidensek ellenére a FARC tartja magát szerdai bejelentéséhez, miszerint december 20-a nulla órától egyoldalú fegyverszünetet hirdet, amely most első ízben korlátlan időre szól. A gerillák gesztusát mind az EU mind pedig az ENSZ üdvözölte, azonban nemzetközi megfigyelőket egyelőre nem küldenek a fegyvernyugvás felügyeletére, mivel a kolumbiai kormány egy esetleges nemzetközi misszió jelenlétét egy végleges leszerelési megállapodáshoz köti.

A fegyverszünet már csak azért is egyoldalú marad, mivel a kormány, egyrészt a jobboldali politikai erők nyomására, másrészt a múlt tapasztalataiból okulva, papíron továbbra is folytatja katonai akcióit a FARC ellen.

A FARC és Juan Manuel Santos kolumbiai államfő kormányának képviselő 2012-óta folytatnak tárgyalásokat a több mint félévtizedes konfliktus békés rendezéséről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez