Először ismert el célzott politikai gyilkosságot a FARC

A FARC kolumbiai gerillaszervezet harcos múltjának 51 éve alatt most első esetben vállalta a felelősséget egy, a soraiban szolgáló alakulat által elkövetett politikai gyilkosság ügyében. A kolumbiai kormánnyal Havannában tárgyalásokat folytató FARC-delegáció tagja tegnapi tvítjében arról adott hírt, hogy a szervezet által indított belső vizsgálat eredményei azt igazolják, hogy Genaro García afro-kolumbiai társadalmi aktivistát a FARC egységei gyilkolták meg.

A gerillák nevében nyilatkozó “Pastor Alape” sajnálatosnak nevezte az incidenst, valamint az is világossá tette, hogy a FARC saját eszközeivel szolgáltat igazságot, és felelősségre vonja García gyilkosait. Az afro-kolumbiai aktivistát még augusztus 3-án, Nariño közigazgatási körzetében, Tumaco települése mellett tartóztatták fel és végezték ki a fegyveresek.

Garcíának már korábban is meggyűlt a baja a gerillákkal. 2012-ben feltételezhetően szintén a FARC fegyveresei ölték meg testvérét, Yerly Marcel Garcíát, 2014-ben pedig a szervezet életveszélyesen megfenyegette és közösségi szerepvállalása feladására szólította fel a férfit. García a nyilvánvaló veszély ellenére is folytatta a vidéki afro-kolumbiai közösségek társadalmi felzárkóztatását támogató munkáját, amelynek éppen úgy részét képezte az afro-latin kultúra megőrzése, mint a piacképes családi gazdaságok életre hívása vagy a környezettudatos vidékfejlesztési projektek előmozdítása.

A fegyveres konfliktus sújtotta térségben élő afro-kolumbiai közösségek évtizedekig két tűz közé rekedve, gyakorlatilag mindenkinek útban voltak. Legyen szó a nemzetközi agrobiznisz számára a piszkos munkát elvégző paramilitáris alakulatokról, vagy a nép nevében kokát termeltető felkelőkről, a fekete földművesek sehogy sem illettek a képbe. A helyi paramilitáris erők 2005-ös leszerelése után keletkezett hatalmi vákuumot kihasználva a régióban a baloldali gerillák vették át a hatalmat.

Az ecuadori határ mellett fekvő Tumaco termékeny völgyeiben a FARC ellenőrzése alatt az elmúlt években gombamód elszaporodtak az illegális koka-ültetvények, a termelés további felfuttatásához pedig elkerülhetetlenül szükség van az afrikai leszármazottak földjeire. A 2005-ös leszerelés a béke helyett újabb konfliktust szült, melynek eredményeként számos afro-kolumbiai közösségi vezető esett tisztázatlan körülmények között gyilkosság áldozatául. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a szóban forgó Alto Mira és Frontéra társadalmi vezetőit ért támadások nyomán egy kolumbiai bíróság már 2009-ben utasította a kormányt a közösségi tanácsok tagjainak fokozott védelmére.

A FARC augusztus 19-én jelentette be, hogy kategorikusan elítéli Genaro García meggyilkolását – igaz, akkor még nem került megerősítésre, hogy az aktivista haláláért valóban a gerillákat terheli a felelősség. Tegnapi nyilatkozatában a FARC delegációja megerősítette, hogy ellenez mindenfajta, közösségi vezetők ellen irányuló erőszakos akciót, illetve kötelezettséget vállalt a további incidensek megakadályozására.

 

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez