Kolumbiai gerillák: a kormány bűnei nem évülnek el

A kormány bűnei nem maradhatnak büntetlenek – ezzel a kijelentéssel kezdte meg újabb béketárgyalási sorozatát a FRAC a kubai fővárosban, ahol találkozott a kolumbiai kormány tárgyalódelegációjával.

 

,,Nem lehet egy igazságos társadalmi modellt felállítani, ha az állam igazságtalanságai büntetlenül maradnak” – nyilatkozta a gerillák tárgyalóinak szóvivője. Pablo Catatumbo  szerint az ugynevezett ,,falsos positivos” vagyis az igazságszolgáltatás és a kormányzati adminisztráció hibái miatt szenevedők ügyében nem lehet a büntetlenséget alkalmazni. A meghurcoltak, megkínzottak és eltüntek, a félkatonai szervezeetek által meggyilkoltak és a konfliktusba bevont kiskorúak ügye igazságért kiállt. Catacombo azzal a kérdéssel zárta megnyitóját, hogy ,,a politikai pártok, a nagyvállalatok, a fldbirtokosok és a nemzetközi cégek készek-e a felelősség vállalására”?

A Kolumbia  Forradalmi Fegyveres Erői /FARC/ elnevezésű gerillaszervezet visszautasította azt a tézist, amely szerint egyedül ők lennének felelősek az ötven éve zajló belső harcokért.

A kolumbiai belső megbékélés vagyis a polgárháború beszüntetése érdekében zajló tárgyalások alátámasztására a gerillák újabb fegyverszünetet léptettek egyoldalúan életbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez