Kínai hajóbaleset: több tucat holttestet találtak a helyszínen (videó)

Hatvanötre nőtt a kínai Jangce folyón történt hajóbaleset halálos áldozatainak a száma, nincsenek újabb túlélők, miközben több mint 370 ember sorsa továbbra is ismeretlen.

A központi televízió (CCTV) hírcsatornája szerint az éjszaka folyamán egy 55-ször 60 centiméteres rést vágtak az elsüllyedt hajó vízből kiálló részén, a hajófenéken, a búvármentők így jutottak a hajó belsejébe, s hoztak a felszínre újabb 39 holttestet. A beszámolókból arra következtetni, hogy egyelőre e módszert folytatva igyekeznek felmérni a helyzetet, miközben túlélők után kutatnak.

A helyszínen több mint 180 búvár áll készenlétben és szerdán csaknem ugyanennyi csatlakozott hozzájuk. A területet felmérő békaemberek elmondása szerint a víz rendkívül zavaros, a sodrás erős, odalent a mélyben hideg és sötét van. Gyakorlatilag semmit nem látnak, csak tapogatni tudnak, ezért lassan haladnak.

Szerdán a hajót acélsodronnyal igyekeztek megfelelően rögzíteni, hogy a mostani állapotában tartva tudják a kutatást a hajótestben folytatni, a 76 méter hosszú, 11 méter széles hajó további süllyedését és sodródását lehetőség szerint megakadályozni.

Szakértők megjegyzik, hogy míg egy földrengés után a romok alatt 72 órát is ki lehet bírni, egy elsüllyedt hajón ez majdnem lehetetlen. A helyi média értesülései szerint a legközelebbi Csienli településre már nagy mennyiségű koporsót szállítottak.

A Kelet Csillaga nevű folyami kirándulóhajó fedélzetén több mint 450 emberrel hétfőn késő este borult fel a Jangce Hupej tartományi szakaszán. A balesetet feltehetően tornádó okozta, de a pontos okok megállapítása érdekében még folyik a nyomozás. Műholdas adatokra hivatkozó sajtóértesülések szerint a hajó körülbelül 10 perccel az elsüllyedése előtt a viharban hirtelen megfordult. Erre azonban hivatalos magyarázatot csak a hajó fekete doboza által rögzített adatok kiértékelése után fognak adni. A hajó kapitánya és fedélzeti főmérnöke továbbra is őrizetben van.

A hongkongi South China Morning Post című lap úgy tudja, az utasok családtagjainak tucatjai tiltakoztak különbözőképpen a helyszínről érkező információ szűkössége miatt, körülbelül 80-an buszt béreltek, hogy Nankingból a hajóhoz utazzanak. Úgy tudni a rendőrség megpróbálta útjukat állni és végül a tartományi rendőrfőnök helyettese ígéretet tett arra, hogy biztosítanak számukra járműveket, de csak nappal utazhatnak, és újságírók nem mehetnek velük.

Hszi Csin-ping kínai elnök kormányzati munkacsoportot hozott létre a kutatás, a mentés és a kapcsolódó feladatok koordinálására, irányítására.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez