A dzsihad nem az iszlám!

Erről ad ki hitvallást a muftik tanácsa Oroszországban. 20 millió orosz állampolgár muzulmán, de rajtuk kívül több millió tadzsik, üzbég és kirgiz él orosz földön. Azóta nagy az aggodalom Moszkvában amióta kiderült: Tadzsikisztán biztonsági szolgálatának a feje az Iszlám állam szolgálatába szegődött.

Több száz oroszországi muzulmán harcol az Iszlám állam hadseregében. Épp ezt akarja megakadályozni a muftik hitvallása, mely arra szólítja fel a hithű muzulmánokat, hogy tartsák be az orosz állam törvényeit. Moszkva is tesz engedményeket: a többnejűséget ugyan továbbra is tiltja a törvény, de a muzulmán többségű területeken a jövőben a hatóságok megértőek lesznek. Erre Csecsenföld mutatott nemrég példát. A helyi rendőrség egyik feje második feleséget is szerzett – ráadásul meglehetősen erőszakosan. Minthogy azonban Kadirov csecsen főnök bizalommal van iránta a haja szála sem görbült. Sőt hivatalosan gratuláltak az esküvőhöz, ahol a menyasszony több mint harminc évvel volt fiatalabb a vőlegénynél, és el kellett fogadnia a második feleség szerepét. Dehát Kadirov csecsen főnök bírja Putyin bizalmát.
Éppúgy mint a muftik tanácsa, mely siet teljes lojalitásáról biztosítani Oroszország elnökét. Putyin sem tétlenkedik: gőzerővel újítják fel Moszkva legnagyobb mecsetét – állami pénzen. Szeptemberre készül el, és akkorra 10 ezer hívő befogadására lesz alkalmas. Mind a hatalom, mind a muftik igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a fiatal muzulmánok ne válasszák a dzsihad útját Oroszországban. A muzulmánok Oroszország leggyorsabban gyarapodó kisebbségét jelentik. Kérdés, hogy elég lesz-e számukra az, ha a muftik tanácsa hitvallásba foglalja: a dzsihad nem az iszlám.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez