The New York Times Travel: Bolívia kihagyhatatlan

A The New York Times Travel magazin munkatársai által összeállított, az utazók számára “kihagyhatatlan” országok listájára a bolíviai turisztikai hivatal legnagyobb örömére felkerült a Többnemzetiségű Állam is.

Az 52 páratlan szépségű országot kereső újságírókat nem véletlenül ejtette rabul a Dél-Amerika szívében fekvő Bolívia. Amint azt a Traveler írja: “Bolíviában számtalan kaland várja a turistákat, a jól ismert Uyuni sósivatagtól kezdve a los Yungas trópusi völgyeiben virágzó közösségi vendéglátó-projekteken keresztül, La Pazon át a Titicaca-tó varázslatos vidékéig vagy Santa Cruz burjánzó őserdejéig találunk kedvünknek megfelelő úti célokat”.

A magazin munkatársai szerint bár az országban gyakori, útlezárásokkal járó tüntetések okozhatnak némi kellemetlenséget, azonban a némileg alkalmazkodó képes utazóknak ez csak apróbb fennakadást jelenthet, amiért sokszorosan kárpótol ez a rendkívül változatos ország.

Bolíviában ugyanis az 5 kilométeres magasság fölé nyújtózó Andok hófödte hegyormait fülledt dzsungelek váltják, amelyek szubtrópusi szavannákká szelídülnek Santa Cruz síkságain, majd pedig kietlen pampaként Paraguay felé futnak.

Helyesen az sem kerülte el a Bolíviáról ódákat zengő ítész figyelmét, hogy az ország nem csak a szem, hanem az ember gyomra számára is tartogat számos csodát. Az egyre inkább magára találó újhullámos bolíviai konyha több ezer fajta zöldségből, gyümölcsből, halból, hüllőből, szárnyasból és állatból álmodik ínycsiklandó, egyszerű és nem utolsósorban olcsó falatokat. A Travel természetesen szentelt néhány sort dán Claus Meyer “Gustu” névre keresztelt éttermére, amely a sikeresen házasította a hagyományos bolíviai konyhaművészetet és egy átfogó közösség-fejlesztő projekttel.

Valóban, a 36 őslakos törzs által lakott Bolíviában Latin-Amerika egy még kevéssé felfedezett, érintetlen és mindenképpen mosolygós arcával találkozhatunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez