Játék a vízzel: japánok megmutatják, hogyan csinálj zselét

Vízből nagyon sok minden elkészíthető. Ezt a japánok is többször bebizonyították már. Most twitter felhasználók azzal kedveskednek, hogy egy különleges anyag elkészítési módját mutatják be nekünk.

Japánban alkotott meg egy jól ismert cukrászda vízből készült édességet. Az úgynevezett mochi az ország édességkülönlegessége, ami alapvetően édes rizs kocsonyás, nyúlós anyaggá gyúrva, aminek a belsejébe töltelék kerül. Ebből kis gombóc készül, amiből rengetegféle kapható.

dsc_0693

Egy Jamanasi prefektúrában mochit gyártó cég vízből készült édességet szolgált fel, mely teljesen átlátszó. A különleges édesség alapját a dél-japán Alpokban található híres forrás vize adja, amit megszilárdítanak, gömbformában pedig édességként tálalnak. Ez a Mizu Singen Mochi, mely nem csak finom, de rettentően puha, s mint a víz, úgy olvad szét a szánkban. Szobahőmérsékleten 30 perc alatt elveszti formáját, annyira puha anyagról van szó, szóval csak helyben fogyasztható.

shingen-1

shingen-3

shingen-tweet-1

Ez akkoriban nagyon népszerű lett az országban, hiszen ilyet azelőtt sehol sem láttak. Szinte minden fórumon megjelent, és aki nem tudott az adott üzletbe elmenni, azt nagyon érdekelte az elkészítési mód. Sajnos azonban a cég magának akarta a sikert, így a receptet nem adták ki. Nemrégiben azonban egy leleményes twitter felhasználó elárulta, hogy hogyan lehet hasonló anyagot létrehozni otthon. Ennek elkészítései módja is népszerű, pár nap után már 58 ezren osztották meg.

A twitter felhasználó szerint az alapanyagok mindegyike kapható egy átlag patikában.

Íme a recept:

1. Adjunk 1 gramm alginátot 200 ml vízhez, majd alaposan keverjük össze egy botmixerrel. Hagyjuk kb. 15 percig állni, míg a légbuborékok eltűnnek belőle.

2. Mérjünk ki külön 4 csésze vizet egy nagy tálba, majd adjunk hozzá 5 gramm kálcium-laktátot, és keverjük össze egy kanállal.

3. A két keveréket öntsük össze.

4. A kombinációt keverjük körülbelül három percig. Egy kanállal vegyünk ki egy kisebb kör alakú golyót, és tegyük egy másik vízzel teli tálba.

Ilyen egyszerű. Vagy mégsem? Az alginát, vagy más néven alginsav egy finomított barna tengeri moszat, aminek sok vegyülete van, de ami a leginkább hozzáférhető az a nátrium-alginát. Utóbbit kocsonyás élelmiszerek adalékanyagaként használják, például a közelmúltban gyakorta előkerül a molekuláris konyhában. A kálcium-laktát egy összetevője például a sütőpornak, vagy a rágóguminak, ami megakadályozza a fogszuvasodást. Minkét összetevőt kapni lehet a gyógyszertárakban, legalábbis Japánban biztosan.

Ha esetleg sikerül beszerezni az összetevőket, akkor nagyon érdekes átlátszó anyagot kapunk, ami már nagyban hasonlít a fenti vízből készült édességhez. Persze a kettő nem ugyanaz, hiszen fontos valamilyen egyéb adalék, hogy íze is legyen a finomságnak. Az internet felhasználók úgy hiszik, hogy bár nehéz elkészíteni a végeleges érdességet, ez egy nagyon jó játék a vízzel. Ezzel biztosan elszórakoznak a nyáron a kísérletezni vágyók.

mizu2

A Jamanasi prefektúrában kapható édességet tehát még nem sikerült leutánozni. A vízből készült mochi továbbra is óriási siker japánban, ami hatalmas bevételeket jelent a cégnek, így már több üzlet nyílt, ahol fogyasztható a termék.

(Fotó:Twitter)

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez