Megint hegymászókat sújtott a földrengés

Malájziában hét szingapúri kisiskolásnak és két tanáruknak próbálnak a nyomára bukkanni az ország legmagasabb hegyén, a Kinabalun. A 4095 méteres csúcsot tegnap hatos erősségű földrengés rázta meg.

A földmozgás legkevesebb 13 embert megölt a népszerű hegymászóhelyen: köztük van a 30 tagú szingapúri diákcsoport egyik tagja, egy 12 éves lány is. Több mint 130-an rekedtek a hegyen, amelyről a tegnapi rengés nyomán sziklák szakadtak le, de azóta már szinte mindannyian biztonságba kerültek. A mászók között kínaiak, amerikaiak, angolok, thaiföldiek, Fülöp szigetekiek, törökök és japánok is voltak. Már csak a tanulmányi kiránduláson lévő szingapúri gyerekek közül keresnek hetet, a tanáraikkal együtt.

A pénteki földrengés erejétől leszakadt a Kinabalu Szamárfülek néven ismert ikercsúcsainak egyike is. A bajt a rossz idő is tetézte: a mentőhelikopterek nem tudtak leszállni. A hegymászók közül jópáran a katasztrófa pillanatában éppen a hegy tetején gyönyörködtek a naplementében. A rengés epicentruma 54 kilométerrel arrébb volt, 10 kilométer mélyen a föld alatt. Kár esett utakban és épületekben, köztük iskolákban és kórházakban is.

A Borneo szigetének maláj részén álló Kinabalun sok hegymászót vonz a komoly kihívást jelentő “via ferrata” útvonal: ezen kábeleket, fémlétrákat és hidakat fektettek a sziklákra, hogy lehetővé tegyék az átjutást a nagy meredélyeken. A hegyen most minden aktivitást betiltottak.

Fotó: a Kinabalu a rengés után. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez