Nem a film miatt – Újabb multi költözik Casablancába

Marokkóban lesz a Huawei egyik afrikai központja. Casablancában nyílik meg a kínai óriásvállat regionális igazgatósága, amely a francia nyelvű afrikai országokban zajló tevékenységet koordinálja.

A Huawei a kínai „high tech” egyik legnagyobb vállalata. Különösen a mobiltelefon-piacon tarol világszerte. A tavaly 46,5 milliárd dolláros üzleti forgalmat realizáló vállalat egyre jobban „berendezkedik” Afrikában is. A Huawei készülékek árban is versenyképesek, talán leginkább abban, ezért már több, mint húsz afrikai országban működnek Huawei képviseletek. De minden régió és minden nyelvterület különleges „odafigyelést” igényel. Ezért döntött úgy a kínai óriás, hogy létrehoz egy külön igazgatóságot, üzleti, technikai és marketing központot, amely a francia nyelvű afrikai országokba irányuló eladásokat és az ottani szolgáltatásokat koordinálja. A Huawei választása Marokkóra esett. És Marokkón belül a pénzügyi fővárosra, Casablancára.

Ha egy nagy cég megkapja Casablanca Finance City (CFC) „állampolgárságot”, vagyis a helyi tőzsde beleegyezést is az odatelepüléshez, jelentős adó és egyéb kedvezményekben részesül. A Huawei gyorsan megkapta CFC státuszt, és már meg is kezdték a központ kiépítését. Rövid időn belül ez már a második világcég, amely Marokkóban terjeszkedik. Két hete terjedt el a hír, hogy a CSA, a Peugeot-t és a Citroen-t tömörítő francia autóipari óriás üzemet létesít Marokkóban. A hírt még nem erősítették meg, de nem is cáfolták, a hivatalos bejelentés csak napok kérdése. Működik már Marokkóban egy Renault üzem is, amelynek köszönhetően ma már Marokkó első számú exportcikke az autó. A Huawei odatelepülése azt bizonyítja, hogy egy ásványi kincsekben kifejezetten szegény, részben sivatagos afrikai ország is képes beilleszkedni a világgazdaság fő áramlataiba.  Fotó:AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez