A marokkói király és a kormány részvétét fejezte ki

Az áldozatok emlékére már sit-in (bent üléses ) tüntetéseket szerveznek Rabatban és Casablancában.

Marokkóban a Charlie Hebdo ellen elkövetett, 12 halálos áldozatot és négy súlyos sebesültet követelt merénylet élénk érzelmi visszhangot keltett, a hivatalos körökben és a civil társadalomban egyaránt.

A francia köztársasági elnökhöz, Francois Hollande-hoz intézett részvét táviratában VI. Mohammed király kifejti, hogy ” mély megrendüléssel fogadta a szomorú hírt a gyáva, terrorista merényletről,és határozottan elítéli ezt a gyűlöletes cselekedetet”.

A kormány és az egész ország nevében a külügyminisztérium ”ítélte el nagyon határozottan a terrorista támadást”, amely ártatlan áldozatok életét követelte. A minisztérium megerősíti, hogy „elítéli a terrorizmust, bármi is legyen annak az indítéka, eredete és megnyilvánulása”

Az interneten megszámlálhatatlanok voltak a felháborodott üzenetek. Sok marokkói tette magáévá a hívó mondatot: ”Én Charlie vagyok”. Mások ugyanakkor inkább távolságtartással viszonyultak ezen tragikus eseményhez.
Az áldozatoknak két megemlékezést tüntetést szerveztek: Rabatban pénteken, Casablancában pedig szombaton. „Mi, különféle eredetű és származású újságírók, írók, művészek, polgárok, marokkóiak és Marokkóban élő személyek megemlékezést tartunk a Charlie Hebdo-nál elkövetett gyilkolás áldozatainak emlékére, az AFP székháza előtt, Rabatban. Sem molinóknak, sem programbeszédeknek nincs helyük, csak sötét ruhában jöjjenek, egy szál gyertyával”, olvasható a kezdeményezésnek szentelt facebook oldalon.

Az arab világ szolidáris

Idézzük fel, hogy az Arab Liga számos tagállama, valamint a szunnita iszlám fő hatósága, az Al-Azhar is határozottan elítéltte a merényletet.
Az Al-Azhar aláhúzta, hogy az „iszlám elítél minden erőszakot”, miközben az Arab Liga, amelynek székhelye ugyancsak Kairóban van, „erőteljesen ítélte el ezt a terrorista támadást”, amely 12 halálos áldozatot követelt.
A dohai székhelyű muzulmán ulémák nemzetközi egyesülete a merényletet ”bűnnek nevezte, bárkik is legyenek a felelősök érte és azok támogatói”. Ezt a szervezetet a nagy befolyású iszlamista prédikátor, Youssef al-Quaradaoui vezeti, akit a Muzulmán Testvérek szürke eminenciásának tekintenek.  Al-Quaradaoui „a francia hatóságokat és a francia népet egységre hívja fel a szélsőségek ellen”.

A maga részéről Szaúd-Arábia elítélte „ezt a gyáva cselekedetet, amelyet az Iszlám elutasít, mint ahogyan más vallások is elutasítanak” , és kifejezte részvétét. Katar számára, amelyet gyakran azzal vádolnak, hogy támogatja a szélsőséges iszlamista csoportokat olyan országokban, mint Szíria és Líbia, „az ilyen, a fegyvertelen polgári személyeket célzó cselekedet ellentmond minden elvnek, és erkölcsi-emberi értéknek.”

Az Egyesült Emírségek, Bahrein, Irak és Jordánia szintén elítélték a merényletet, miközben Egyiptom kifejtette, hogy „Franciaország mellett áll a terrorizmussal szemben, amelynek a megszüntetésére nemzetközi összefogásra van szükség”. A palesztin elnök, Mahmúd Abbász ”szörnyű cselekedetről” beszélt, amely “szembe megy a vallás és az erkölcs érdekeivel.”

Francia partnerének, Francois Hollande-nak küldött részvét táviratában az algériai elnök, Abdelaziz Bouteflika aláhúzta, hogy „az algériai nép, amelyik hosszú éveken át annyit szenvedett a terrorizmus szörnyűségeitől, érzékeli a baráti francia nép megrendülését”. Egy másik közleményben a külügyminisztérium, miközben ugyancsak kifejezi „szolidaritását,” szót emel „a csúsztatások és az európai muzulmán közösségek megbélyegzése ellen, amelyek a legelsőkként szenvednek néhány szélsőséges csoport vagy egyén elhajlásaitól”.

Tunéziában az iszlamista párt, az Ennahda elnöke, Rached Ghanouchi elmondta, hogy „elborzadt és felháborodott ettől a gyáva és bűnös cselekedettől, amelynek célpontjai a Charlie Hebdo újságírói és munkatársai voltak.” A leghatározottabban elítéljük ezeket a terrorista cselekedeteket, végrehajtóikat, felbujtóikat és mindazokat, akik támogatják őket” – tette hozzá a francia nyelven kiadott közleményben.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez