Rejtélyes cetpusztulás Chile partjainál

A chilei halászati hatóságok arról adtak hírt, hogy a fővárostól 1600 kilométerre délre, a Penas-öbölben több mint 20 tőkebálna (Balaenoptera borealis) élettelen testét sodorta partra a víz.

A bálnák tetemére egy kutatócsoport bukkant rá, melynek tagjai az emlősök vándorlási útvonalait vizsgálták Chile partjainál. A cetek semmiféle sérülés jeleit sem mutatták, így a szakértők szerint valószínűleg vírusfertőzés vagy a tenger szennyezése okozhatta tömeges pusztulásukat.

A bálnapusztulás körülményeit jelenleg az állategészségügyi hatóságok bevonásával a chilei ügyészség is vizsgálja, mivel az állatok azon veszélyeztetett fajok kategóriájába tartoznak, amelyeket a chilei és a nemzetközi jogszabályok is fokozottan védenek.

A tőkebálna jellemzően a nyílt tengerek lakója, nyáron a Golf-áramlattal  érkezik Európa északi tengereibe, télen pedig visszavándorol a déli óceánok melegebb vizeibe. A 13-20 méter hosszú cetek testsúlya a tehenek esetében akár a 28 tonnát is elérheti. A tőkebálnák állományát a XIX.-XX. század fordulójára jelentősen megtizedelték a bálnavadászok. Az Atlanti-óceán északkeleti régióiban az egykor több ezres populációt alig néhány száz egyedre csökkentették a tengeri emlősöket zsírjukért vadászó halászok. (Fotó: AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez