Továbbra is pusztít az Ebola-járvány Guineában

A nyugat-afrikai országban meghosszabbították a szigorú egészségügyi intézkedéseket annak érdekében, hogy végre feltartóztassák a halálos kór terjedését az országban.

Alpha Conde elnök személyesen rendelte el az óvintézkedések fenntartását, amelyeket még tavaly augusztus 13-án vezettek be az ország egész területére. A járványt nem sikerült feltartóztatni, de a szigorú egészségügyi szabályoknak  köszönhetően nagymértékben csökkent az új megbetegedések száma. Öt körzetében márciusban szigorítani kellett a járvány újbóli terjedése miatt. A guineai vezetés most úgy döntött, hogy a szóban forgó helyeken június végig fenntartja a korlátozásokat, hogy megnyerje a csatát a halálos vírussal szemben, amely több ezer ember életét oltotta ki.

Az ENSZ ebolaügyi megbízottja még múlt héten jelezte, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járványnak korántsincs még vége. Guineában a legsúlyosabb a helyzet a négy nyugat-afrikai ország közül, ahol felütötte fejét a járvány. Libériát három hete nyilvánították ebolamentesé, miután a 45-60 napon keresztül nem regisztráltak új megbetegedéseket. Guineában azonban még idő kell ahhoz, hogy véget érjen a járvány – mondta David Nabarro.

Ahhoz, hogy egy országot a WHO járványmentessé nyilvánítson, a betegség lappangási idejének kétszerese kell, hogy elteljen anélkül, hogy új megbetegedések történjenek. Egészségügyi szakértők és számos segélyszervezet munkatársa jelezte, hogy Guineában a legnagyobb problémát a különböző elzárt közösségek által tanúsított ellenállás jelenti. Ezek a közösségek mind a mai napig nem hajlandóak együttműködni az egészségügyi szervekkel és a külföldi járványügyi szakemberekkel, akiket gyakran azzal vádolnak, hogy szándékosan terjesztik a halálos kórt. Az ENSZ ebolaügyi megbízottja nemrég beszélt arról, hogy Guineában több olyan közösség is él, amelyek tagjai még véletlenül sem tartják be az előírt óvintézkedéseket, és halottaikat továbbra is csak ellássák ahelyett, hogy a szabályok szerint elhamvasztanák.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez