Ebolajárvány a Kalifátusban?

Ebolagyanús panaszokkal jelentkeztek dzsihádharcosok Moszulban, a második legnagyobb iraki városban, melyet a múlt nyáron elfoglaltak az Iszlám Állam fegyveresei. A WHO szóvivője közölte: a hírt nem erősítették meg, de az Egészségügyi Világszervezet aggódik, mert a Kalifátus területén nincs megfelelő egészségügyi hálózat, amely felvehetné a harcot az Ebola vírusával.

A feltevések szerint afrikai dzsihádharcosok hozhatták be a Kalifátus területére az életveszélyes vírust, mely többezer embert ölt már meg Afrika nyugati részén: Guineában, Libériában és Sierra Leoneban. Most Ebola-szerű tünetekkel jelentkeztek dzsihádharcosok Moszul központi kórházában. A kétmilliós város kórháza csaknem működésképtelen, mert a Kalifa katonái legkevesebb 12 orvost kivégeztek. Részben azért, mert “hitetlenek” voltak, részben pedig azért, mert megtagadták a fertőző betegek kezelését, mondván: nincs meg hozzá a megfelelő felszerelésük – írja a brit Daily Mail.

Az Iszlám Állam fegyveresei között nagyon sok a külföldi: néhányan Afrikából is jöttek. Mind Guineában, mind Sierra Leoneban és Libériában élnek muzulmánok. A Kalifátus hadserege eddig a rombolásban jeleskedett: egészségügyi hálózatot nem hoztak létre, pedig többmillió ember él az uralmuk alatt.

Mit tesz most a WHO ? Igyekszik mind több információt beszerezni, de többnyire csak Iraknak azokat a területeit tudja elérni, melyek nincsenek a Kalifátus ellenőrzése alatt. De az Ebola vírusa igen demokratikus: nem ismer különbséget ember és ember között. Egy esetleges Ebola járvány sokezer áldozatot követelne a Kalifátus területén, ahol az egészségügyi hálózat semmiképp sem képes felvenni a küzdelmet az Ebola vírussal.

Fotó: Wikimedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Gulyás Gyula

    HA így haladunk jut abból az EBOLÁBÓL európának is …Ehhez jön néhány trópusi betegség amire az EU egészség ügy nincs felkészülve ….Keszthely környékiek riadó …Karanténba minden nyaralni vágyó bevándorlót ..

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez