Fél év után újra üzent az önjelölt kalifa

“Minden hithű muzulmán jöjjön a Kalifátusba, vagy pedig harcoljon az iszlám ügyéért abban az országban, ahol él!”- erre szólított fel Abu Bakr al Bagdadi, akinek féléves szünet után ez az első üzenete a világhoz.

Súlyosan megsebesült az önjelölt kalifa, amikor egy amerikai drón eltalálta az autóját – jelentette több hírügynökség, de maga a Pentagon cáfolt. A titokzatos kalifa viszont már jó ideje nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és üzenetet sem küldött. Így még a haláláról is hírek terjedtek el. A mostani hangkazettát a szakértők még ellenőrzik, de nagy valószínűség szerint valóban Abu Bakr al Bagdadi beszél rajta, hiszen a hang nagyon hasonlít a korábbihoz.
Mit üzent a kalifa a hithű muzulmánoknak? Azt, hogy kötelességük a dzsihád. “Az iszlám nem a béke vallása! Az iszlám a háború vallása!”- hangsúlyozta Abu Bakr al Bagdadi, aki a próféta leszármazottjának tartja magát.

Felszólította híveit, hogy törjenek előre Kerbala városa felé az iraki fővárostól délre. Kerbala a síiták szent városa Irakban, ahol a síiták alkotják a többséget. A szunnita kalifa viszont őket hitetleneknek tekinti. De bírálta Szaúd-Arábiát is a jemeni hadműveletek miatt. Szerinte Rijád nem tesz mást, mint hogy a Nyugat érdekében cselekszik Jemenben.

Az Iszlám Államot tavaly júniusban kiáltotta ki az önjelölt kalifa Irak és Szíria szunnita muzulmánok által lakott részén. A más vallásúakat elüldözték vagy megölték. Külföldön sok iszlamista szervezet vezére letette a hűségesküt Bagdadinak. Így például a Boko Haram vezére Nigériában, vagy néhány iszlamista milícia vezetője Líbiában. Legutóbb Pakisztánban hajtottak végre merényletet vallási alapon az Iszlám Állam nevében. Obama elnök koalíciót hozott létre az Iszlám Állam ellen. Washington mellett az Öböl menti szövetséges államok vezetőit próbálta meggyőzni az amerikai stratégia helyességéről – mérsékelt sikerrel. Szaúd-Arábia királya el sem ment a találkozóra. Abban minden érdekelt fél egyetért: az Iszlám Állam elleni háborúskodás évekig eltarthat még.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez