Több száz amerikai katonát küldhetnek újra Irakba

Az Egyesült Államok várhatóan napokon belül bejelenti, hogy több száz fővel megerősíti iraki katonai jelenlétét. Nagyobb kiképzési és tanácsadási támogatást akarnak nyújtani ugyanis az Iszlám Állam ellen harcoló helyi egységeknek – közölte kedden az amerikai média kormányzati forrásokra hivatkozva.

A közel-keleti országban most 3080 amerikai katona teljesít szolgálatot. Sajtóforrások egy nagyjából 500 fős csapaterősítésről számoltak be, bizonyos kormánytisztviselők szerint azonban a kiképzés kiterjesztéséhez további ezer katona Irakba vezénylésére lenne szükség.

A legutóbbi, 1500 fős csapaterősítést novemberben rendelte el Barack Obama.

Az elnök a héten arról beszélt a németországi G7-csúcson, hogy a nemzetközi közösségnek fokoznia kellene az Irakban folytatott kiképzői tevékenységet. Egy évvel azután, hogy az Iszlám Állam hatalmas területeket foglalt el Irak északi és nyugati részén, az amerikai vezetésű koalíció légicsapásai és a katonai kiképzés felújítása még mindig nem vezettek döntő iraki harctéri győzelmekhez, sőt, a dzsihadisták nemrég bevették Ramádi városát is.

A város feladása rávilágított arra a problémára, hogy a szövetségesek által felújított kiképzési program ellenére továbbra is komoly bajok vannak az iraki kormányerők fegyelmével és harci moráljával, valamint hatékonyságával a sokkal kisebb létszámú felkelők ellen.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter májusban felkérte a Pentagon szakértőit, hogy módosítsanak az amerikai Irak-stratégián a kormányerők megerősítése érdekében. Amerikai és szövetséges kiképzők Irakban most öt helyszínen oktatják az iraki és a kurd erőket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez