Személyi azonosítót kaptak a marhák Uruguayban

Az uruguayi tehenek elképzelt köztársaságában senkinek sem lehet problémája, hogy azonosítsa magát, orvosi szolgáltatás kapjon, megkapja a megfelelő élelemet és más közösségi szolgáltatásokat.

Több mint 11 millió uruguayi tehénnek és bikának  azonosító kártyája van, amely számon tartja születésétől fogva a betegségeit, oltásait, lakhelyét és egészen ,,haláláig” életének minden fontos lépését. Az uruguayi állategészségügyi hatóságok ezzel a chippel igyekeznek biztosítani vevőiket állataik kiváló állapotáról és arról, hogy szemmel tartják fejlődésüket. Ez persze nem luxus a kis dél-amerikai országban, hiszen a szarvasmarha tenyésztés az ország gazdaságának fontos eleme: 2012 és 2013 júniusa  390 ezer tonna marhahúst szállítottak a világ 100 országába.

Jelenleg már a marhaállomány 100 százaléka ,,azonosítva” van, vagyis rendelkezik a saját azonosító számával, és sokuk fülében ott van valójában a chip is. A chipben tárolt információból kiolvasható, hol született, kinél nevelkedett, kinek adták el és honnan került pl. a vágóhídra. Így minden minőségi kifogásnak van gazdája és a probléma nem vetül rá az egész uruguayi marhatenyésztésre.

Jelenleg a világon egyedül Uruguay rendelkezik ilyen marhaazonosító rendszerrel, amely nagy biztonságot adhat a fogyasztóknak a marhahús körül időről időre felröppenő kórokat illetően.

Amikor 2011-ben a száj-és körömfájás majdnem egymillió szarvasmarha életébe és megsemmisítésébe került, a  kormány elhatározta, hogy valamit tesz az ilyen esetek megakadályozására. Uruguay a Világbank segítségével kidolgozta ezt a rendszert és 2006-ban elkezdte bevezetni. Mára minden állat élete születésétől kezdve regisztrálva van: vagyis személyit kaptak a tehenek Uruguayban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez