Apró, sárga és mérgező: új békafajtát találtak Brazíliában

Miniatűr békát fedeztek fel a tudósok a brazíliai őserdőben: a mindössze egy centiméteres hüllő egyike azon hét új állatfajnak,a melyet a legújabb kutatások eredményeként ismerhet meg az emberiség.

A színes és aprócska béka élénk koloritja arra figyelmezteti a támadókat, hogy vigyázat: az állat bőre mérgező anyagot tartalmaz és veszély esetén ezt szabadon engedi. Mérete miatt és amiatt, hogy az őserdő nehezen elérhető hegyvidékes részén él, az embereket messze elkerülte,  eddig még senki sem adott hírt a létezéséről. Mivel a közelmúltban leírásra került eddig ismeretlen állatok többsége is a hüllők és különösen a békák közé tartozik, feltételezhető, hogy ezen a területen található az eddig ismeretlen állatfajok és fajták többsége.

Mivel ezeket az állatokat egyre gyakrabban az egymástól távol lévő, mindentől elzárt, izolált helyeken találják a tudósok, feltételezik, hogy a békák érzékenyen reagálnak a klíma változásaira, időben elvándorolnak eredeti élőhelyeikről. A most leírt békához hasonló első fajt még az 1800-as években találták meg Brazília déi részén.  A mostani példányt pedig az Atlanti-óceán partjához közel lévő erdős trópusokon figyelték meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez