Pekingnek vétójoga lesz az Ázsiai Infrastruktúra Fejlesztési Bankban

100 milliárd dollár körül lesz az új óriásbank alaptőkéje. Ebből Kína legkevesebb 30 milliárd dollárt ad. Ez vétójogot biztosít neki – írja a Wall Street Journal, mely megszerezte a bank működési szabályzatát, melyet mindeddig nem tettek közzé.

Nyugtalanítja az Ázsiai Infrastruktúra Fejlesztési Bank az Egyesült Államokat és Japánt, mert túl erősnek tartják benne a kínaiak befolyását. A tavaly megalakult bankhoz 57 állam csatlakozott és valamikor az év végén kezdi meg az operatív működését. Nagyon sok ázsiai és európai tagja van a banknak, de Amerikát és Japánt szándékosan nem hívták meg. Sok országban úgy vélik: Washington és Tokió befolyása túlságosan erős a Világbankban és az Ázsiai Fejlesztési Bankban.

Az új óriásbank első számú célja a Nagy Selyemút program finanszírozása lesz. Ez egyrészt Pekinget kötné össze Európával Moszkván keresztül – gyorsvasúton. A másik útvonal Kína nyugati részén délre fordul Pakisztán felé és az Arab tengerig tart. Mindkettő megkönnyítené a kínaiak áruinak szállítását Európába, illetve Afrikába. Az új bank megnövelné a jüan szerepét nemzetközi pénzügyekben. Ezenkívül valószínűleg kínai informatikai rendszerekkel működne majd. Mindez mérsékelt lelkesedéssel tölti el Washingtont, ahol Kínát komoly vetélytársnak tartják. Pekingben viszont azt hangsúlyozzák: a forráshiányos időkben alternatívát akarnak nyújtani a Világbankkal és az Ázsiai Fejlesztési Bankkal szemben.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez