Aggasztják a kínai kiberkalózok Obamát

Barack Obama amerikai elnök aggodalmát fejezte ki Kínának a kibertérben és a kelet-ázsiai tengereken tanúsított magatartása, valamint valuta-, technológia- és beruházási politikája miatt, amikor szerdán a Fehér Házban fogadta Vang Jang és Liu Jen-tung kínai miniszterelnök-helyetteseket, valamint Jang Csie-cse államtanácsost.

A kínai vezetők a két ország közti stratégiai és gazdasági párbeszéd, valamint a csereprogramokról folytatott konzultációk újabb éves fordulója alkalmából voltak Washingtonban.

“Az elnök felvetette az Egyesült Államok folyamatos aggályait Kína információtechnológiai és tengeri magatartásával kapcsolatban, és sürgette, hogy Kína tegyen konkrét lépéseket a feszültség csökkentésére” – áll a Fehér Ház közleményében.

Az elnöki hivatal kommünikéje szerint az elnök és kínai vendégei egyetértettek a kétoldalú együttműködés folytatásában a klímavédelem és a tiszta energiaforrások területén.

Elismerve a gazdasági kapcsolatok fontosságát a kétoldalú kapcsolatrendszer egésze szempontjából, Barack Obama támogatásáról biztosította Kínának a gazdaság reformjára és kiegyensúlyozására irányuló erőfeszítéseit, valamint a kétoldalú befektetési egyezményről (BIT) folytatott tárgyalásokat. Ugyanakkor sürgette, hogy Peking lépjen fel a valuta-, technológia- és beruházás politikájában keletkező gazdasági kihívások ügyében.

Az elnök és a kínai különleges megbízottak szót ejtettek arról, milyen alapvető fontosságú demonstrálni Észak-Koreának, hogy a nukleáris fegyverek megszerzésére és a gazdaságának fejlesztésre irányuló párhuzamos erőfeszítései nem fognak sikerrel járni. Mindkét fél megismételte elkötelezettségét a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése iránt.

Egyetértettek abban is, hogy Iránnak meg kell ragadnia azt a történelmi alkalmat, amelyet a nagyhatalmakkal a nukleáris programjával kapcsolatos nemzetközi aggályok kezeléséről folytatott tárgyalások jelentenek. A fehér házi közlemény szerint a felek erős támogatásukról biztosították az amerikai és a kínai állampolgárok közötti kapcsolatok elmélyítését is.

Barack Obama a szerdai találkozón megerősítette, várakozással tekint az elé, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt a szeptemberi amerikai állami látogatása alkalmából a Fehér Házban üdvözölhesse.

Hszi 2013 óta először látogat majd az Egyesült Államokba, egy olyan időszakban, amikor a kibernetikai eszközökkel végrehajtott lopások és a kínai mesterséges szigetek kialakítása a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein megterheli a kétoldalú viszonyt.

A mostani washingtoni megbeszéléseken, amelyek az őszi csúcstalálkozó előkészítését szolgálták, a két kormány képviselői megállapodtak, hogy fokozzák együttműködésüket az óceánok védelme és az orvhalászat elleni küzdelem terén. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint ez annak a jele, hogy a két ország “keményen dolgozik a nézetkülönbségek rendezésén” és azon, hogy megtalálja az egyetértés területeit.

Jang államtanácsos szerint aPekingnek és Washingtonnak “széleskörű közös érdekei vannak a globális tengeri kormányzásban”, és közösen “békés és nyugodt” tengeri környezetet tudnának kialakítani.

Kerry elmondta, hogy a két ország ki szándékozik terjeszteni a parti őrségek és a bűnüldöző szervek közötti együttműködést a nemzetközi szabályok fenntartása érdekében. Az amerikai diplomácia vezetője ezzel kapcsolatban további részleteket nem közölt.

John Kerry aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ halászterületeinek egyharmadát túlhalásszák, és hogy a szennyezés riasztó mértéket öltött, a tenger élővilágát fenyegetve. Arra figyelmeztetett, hogy a hogy a klímaváltozás okozói egyúttal a tengerek elsavasodását is eredményezhetik, ami az “ökoszisztéma összeomlásához vezethet”. Hangsúlyozta a két ország összefogásának sürgősségét a tengeri környezet védelme terén.

Jack Lew amerikai pénzügyminiszter a kétnapos washingtoni tárgyalások befejezésekor közölte: megállapodtak abban, hogy szeptemberben új javaslatokat terjesztenek elő a kétoldalú befektetési egyezményről folytatott tárgyalásokon.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez