Ipari kémkedéssel vádolnak kínaiakat az USA-ban

Elkaptak egy kínai professzort Los Angeles nemzetközi repülőterén, öt másik honfitársa ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az amerikai igazságügyi minisztérium. A vádlottak mobiltelefonok technológiáját próbálták meg ellopni – valószínűleg sikerrel.

“Vigyük át az Avagot Kínába!” – javasolta az egyik kínai társainak valahol a Kajmán szigeteken. Ott hoztak létre ugyanis egy kínai céget, mely az amerikai technológia importjára szakosodott. A kínaiakat elsősorban az Avago Technologies /Kalifornia/ és a Skyworks Solutions /Massachusetts állam/ érdekelte. Pontosabban az általuk kidolgozott FBAR technológia.

A teljes akciót a Tiencsini Egyetemen keresztül szervezték meg. A washingtoni igazságügyi minisztérium szerint nem kétséges, hogy az egész ügy mögött a pekingi hírszerzés áll. Az eset 2006-os, így a kínai professzor, egy bizonyos Hao Zhang ugyancsak meglepődhetett amikor letartóztatták a repülőtéren Los Angelesben.

Nem túl jók a vádlottak kilátásai: a törvény 15 éves fegyházbüntetést irányoz elő, amikor szervezetten folytatnak külföldiek ipari kémkedést az Egyesült Államok területén. A feltehetően Kínában tartózkodó öt másik vádlottnak gondot jelenthet, hogy a nemzetközi elfogatóparancs alapján a világ bármely más államában letartóztathatják őket, és kiadhatják az USA-nak. A hosszas börtönbüntetés mellett jókora pénzbüntetés is kinéz a kínaiaknak, mert az érintett cégek szerint többmillió dolláros kár érte őket.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez