Lecserélik a vodkát az oroszok?

Az orosz alkoholizmus közhely. Nem is mennénk most ebbe bele, inkább a válság miatti egyik új jelenséget, az orosz whiskey-t vizsgálnánk meg.

Azt ugye tudjuk, hogy tavaly decemberben drámaian esett a rubel a dollárral és az euróval szemben. Ezt, az ukrán válság miatt bevezetett különböző szankciókat és az olajár csökkenést már erősen megérzi pénztárcáján az orosz lakosság.

Meg is változtak szabadidős szokásaik ennek hatására – derül ki a Vedomosztyi gazdasági napilap cikkéből. Mivel egyre kevesebb pénz jut nyaralásra, színházra és mozira, nem marad más, mint a társasjáték, a tv és a sör. Pontosabban a vodka, hiszen Oroszországban vagyunk.

Viszont az alkohol sem úszta meg a gazdaság negatív hatásait. Mivel nagyon megnőtt az import italok ára, kétes nedvet kezdtek magukba csepegtetni az emberek. A pancsolt pia mellett az illegális szeszfőzés és a vodka minimum árának februári központi csökkentése (a korábbi 220 rubel helyett jelenleg 185-ért kapható fél liter) sem tett jót a hazai alkoholiparnak.

Ezen változtatna a Kelet-európai Disztribúciós Társaság (VEDK) – orosz whiskey-t akar gyártani. A Stoli whiskey-t, ez volna a neve, 600-650 rubelre áraznák be. Oroszországban jelenleg a William Lawson’s a legolcsóbb hasonló ital, 990 rubelt kérnek érte (1 rubel = 4,9 forint).

Hogy mennyire komolyak a tervek, arról a jelentős orosz napilap, a Kommerszant számolt be. Az tény, hogy már kérvényezték a gyártáshoz szükséges engedélyeket és a lehetséges gyártókat is keresik már, akik license alapján, hazai alapanyagból főznék a Stolit.

Hogy vinnék-e a hazai whiskey-t, mint a vodkát az oroszok, azt az alkoholpiacot kutató központ, a CIFFRA igazgatója, Vagyim Drobiz latolgatta. Az idei első negyedév adatai szerint 5-6 százalékkal több whiskey fogyott Oroszországban, miközben a whiskey importja 34 százalékkal csökkent. Ráadásul, ha Thaiföld, India, Uruguay és Argentína is elkészíti saját verzióját, akkor valószínűleg az oroszoknak is menni fog – bizakodik a jövőben Mihail Macsnyev a konyakot forgalmazó Alvisa elemzője.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez