CELAC-EU-csúcs: Venezueláért protestáltak, Kolumbiát támogatták

Szerda délután kezdődött Brüsszelben a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének és az Európai Unió második közös csúcstalálkozója. A rendezvényt Rafael Correa felszólalása nyitotta, amelyben az USA által Venezuelával szemben foganatosított szankciók feloldását követelte az ecuadori államfő. Másfelől az EU képviseletében felszólaló Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, az integrációs szervezet támogatásáról biztosította a kolumbiai békefolyamot.

 

A venezuelai belpolitikai helyzet mellett napirendi pontra került számos kereskedelmi, és a klímaváltozással kapcsolatos kérdés is, ám a konkrét célkitűzésekről egy kérdésben sem állapodtak még meg a felek. Ollanta Humala perui elnök egy közös környezetvédelmi, úgynevezett “zöld alap” konszolidációjának fontosságára hívta fel a figyelmet.

A 61 ország részvételével megrendezésre kerülő csúcstalálkozón az EU a Mercosurral folytatott, nem éppen gördülékenyen zajló kereskedelmi tárgyalásainak dinamizálására csütörtökön tesz majd kísérletet egy, 42 ország államfőit, valamint a két integrációs szervezet szakbizottságait tömörítő ülésen. Ismét némi diplomáciai kardcsörtetésre került sor az Egyesült Királyság és Argentína, között, miután a dél-amerikai ország külügyminisztere a Falkland-szigetekre tartott argentin igényekről beszélt, amelyet David Cameron brit miniszterelnök “fenyegetőként” értékelt.

Chile és Mexikó delegációi főként a korábban az EU-val kötött egyezmények modernizálását tűzte ki céljául, Mexikó és az EU pénteken tárgyal majd a latin-amerikai ország energetikai piacán eszközölt esetleges európai befektetésekről.

Brüsszel a két régió kapcsolatainak “szimmetrikus, kiegyensúlyozott és méltányos” fejlődését, illetve a foglalkoztatottak számának növelését és munkahelyek minőségének javítását tűzte a CELAC-EU csúcs zászlajára, amely partnerséget az Európai Biztosság 118 millió eurós összeggel kíván támogatni, erősítve az EU pozícióit a latin-amerikai és karibi térségben. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez