Kiújult a határvita – az Exxon Mobil a bűnös?

Nicolás Maduro venezuelai államfő szerint az Exxon Mobil észak-amerikai olajtársaság nyomására újult ki Venezuela és Guyana területi vitája az Esequiba folyó mentén disputált régióról, ahol az elmúlt években jelentős olajtartalékokra bukkantak.

 

A terület ellenőrzése felett a két ország határvonalainak 1835-ös megállapítása óta vitáznak a felek. Guyana szerint az 1899-es párizsi megállapodás értelmében tart igényt régióra, míg Venezuela szerint az egykori Guayana Tartomány eredetileg Caracas fennhatósága alá tartozott, amely követelést egyébként az ország 1999-es alkotmányába is foglalt. Bár a guyanai és a venezuelai kormány megegyezett arról, hogy a térség ásványkincseit egyik állam sem hasznosítja, e megállapodást a gyakorlatban nem tartják be. Guyana egyébként számos nemzetközi cégnek adott koncessziókat az Esequiba régióban, amit Venezuela élesen bírált.

A két ország közötti konfliktus májusban újult ki, amikor a venezuelai kormány rendeleti úton módosította a venezuelai határokat, kiterjesztve fennhatóságát a vitatott területekre, miután több hivatalos tiltakozást is megfogalmazott az Exxon Mobil a térségben folytatott tevékenységén felfüggesztését kérve. Maduro arra is kitért, hogy az észak-amerikai olajcég szisztematikus lobbi-tevékenységet végez Venezuela ellen, illetve folyamatos provokációkkal sérti a bolivári nemzeti érdekeket.

A venezuelai lépésékre reagálva az új guyanai elnök, David Granger arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösség bevonását kezdeményezi az egyik legjelentősebb dél-amerikai területi vita rendezésére. Granger nyilatkozta nyomán a venezuelai külügyminiszter, Delcy Rodríguez visszautasította a guyanai tiltakozásokat, és a nemzetközi jog, valamint szerződések betartására szólította fel az apró szomszédot. (Fotó:Wikipedia)

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez