Cameron ragaszkodik a Falkland-szigetekhez

A brit miniszterelnök az Európai Unió és a Latin-Amerikai és Karibi Államok (CELAC) második közös csúcstalálkozóján kelt az atlanti-óceáni szigetcsoport védelmére.

Megbízható források szerint David Cameron Brüsszelben szólalkozott össze az argentin külügyminiszterrel, épp a Falkland -szigetek önrendelkezése kapcsán. A két ország között 1982-ben robbant ki háború a szigetek feletti uralomért, akkor az Egyesült Királyságot Margaret Thatcher vezette győzelemre. A 74 napig tartó fegyveres konfliktus alatt 649 argentin, és 255 brit katona vesztette életét.
A brüsszelit vita állítólag akkor robbant ki, mikor Hector Timerman argentin külügyminiszter szóba hozta a Falkland- szigetek önrendelkezésének kérdését. Az argentin La Nacion lap értesülései szerint Timerman egyenesen visszakövetelte Argentínának a szigetcsoportot. 2013-ban tartottak népszavazást Falkland területének státuszáról, akkor a háromezres lakosság 99,8%-os arányban döntött az Egyesült Királyság mellett, így ma is egy brit tengerentúli területről beszélhetünk.
A Falkland -szigetek stratégiai jelentősége az utóbbi időben felértékelődött, hiszen hatalmas olajmezőt találtak a közelükben.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez