Szexet segélyért program indult Haitin

231 asszony és lány tett vallomást az ENSZ vizsgáló bizottságának, mely a visszaélések leleplezésére érkezett Latin-Amerika talán legszegényebb országába. A kéksisakosok csak akkor engedték be a menekülteket az ENSZ táborba, ha cserébe szexet kaptak – állapítja meg a jelentés.

A táborban azután ugyanez folytatódott: csak az a család számíthatott rendszeres élelmiszer segélyre, melynek nő tagjai szexuális szolgáltatásokat nyújtottak az ENSZ katonáknak. A világszervezet szabályzata szigorúan tiltja a hasonló akciókat, de ennek ellenére gyakran számol be a sajtó hasonló esetekről.
Korábban Kambodzsából és Boszniából érkeztek ilyen jelentések. Az utóbbi időben a Közép-Afrikai Köztársaság menekült táboraiban tapasztaltak hasonló visszaéléseket. A francia katonai hatóságok megkezdték az ügy vizsgálatát, de az ENSZ nem bízva abban, hogy ez az ellenőrzés elég szigorú lesz, önálló vizsgálatot indított a Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol a békefenntartó katonák – éppúgy mint Haitin – szexért cserébe adtak csak szállást és élelmiszert a menekülteknek.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez