Kim Dzsong Un újra tisztogat

Dél-koreai feltételezés szerint van új védelmi minisztere Észak-Koreának, és ha ez igaz, akkor ő már a diktátor Kim Dzsong Un hatodik védelmi minisztere.

A phenjani média hétfői jelentése szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kíséretében volt egy katonai eseményen egy négycsillagos tábornok, akiről a Yonhap dél-koreai hírügynökség azt feltételezi, hogy az ország új védelmi minisztere. Egy hónapja a dél-koreai hírszerzés azt állította, hogy hazaárulás vádjával április végén kivégezték Hjon Jong Csol észak-koreai védelmi minisztert, miután elaludt egy olyan eseményen, amelyen Kim Dzsong Un is jelen volt.

A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap közben dátummegjelölés nélküli fotókat közölt egy észak-koreai hajóelhárító rakéta teszteléséről, és Kim Dzsong Unról. Az nem világos, hogy a dél-koreaiak által említett katonai esemény azonos-e ezzel.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség egy hétfői jelentésében felsorolt több olyan katonai vezetőt, aki Kim kíséretében volt a hadsereg egyik művészeti bemutatóján. A felsorolásban Pak Jong Szik négycsillagos tábornok rögtön a hadsereg politikai főosztályának igazgatója, Hvang Pjong Szo után szerepelt. Szakértők szerint ez megerősíti azt a feltételezést, hogy Pak lett az új védelmi miniszter. Már az észak-koreai központi tévé egy június 5-ei műsora alapján felvetődött, hogy Kim Dzsong Un őt nevezte ki miniszternek. Mindazonáltal Phenjan hivatalosan még nem számolt be sem Hjon Jong Csol leváltásáról, sem arról, hogy Pak Jong Szik követte volna őt a tisztségben.

A Yonhap szerint megkérdőjelezhető a dél-koreai hírszerzésnek az a májusi jelentése, hogy Hjon Jong Csolt hirtelen leváltották és légvédelmi fegyverrel kivégezték, mert állítólagos leváltása után is látható volt az észak-koreai tévé egyik dokumentumfilmjében, márpedig Phenjan általában eltávolít minden dokumentumot minden archívumból az olyan tisztségviselőkről, akiket büntetésből váltanak le.

Ha igaz, hogy Pak Jong Szik az új miniszter, akkor Kim Dzsong Un uralma alatt ő már a hatodik védelmi miniszter.

Fotó: Europress AFP Images

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez