Gazdasági migránsokat söpört el a homokvihar

Évente több ezer afrikai emigráns indul útnak a Szahara sivatagban, hogy elérjék a líbiai tengerpartot, hogy honnan Európába hajózzanak. A veszélyes utat azonban sokan nem élik túl.

18 holttestet találtak a Szahara nigeri részén – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Az áldozatok egytől-egyig emigránsok voltak, akik Nigerből, Elefántcsontpártról, Maliból, Guineából, Szenegálból és a Közép-afrikai Köztársaságból származtak. A csoport még a hónap elején indult útnak a nigeri Arlit településtől, amely az afrikai menekültek és emigránsok egyik legfontosabb állomáshelye. Az IOM jelezte, hogy a szerencsétlenül járt áldozatokat egy homokvihar söpörte el, ami miatt letértek útjukról és eltévedtek. A 18 áldozat halálát végül a kiszáradás okozta.

Az IOM jelezte, hogy rendkívül veszélyes vállalkozás átkelni a Szahara sivatagon, mert a térségben nem működik olyan mentőegység, amely segíteni tudna a bajbajutottakon. Komoly problémát jelent az is, hogy a emigránsok többsége engedély nélkül, titokban kelnek útra, hogy elkerüljék a hatóságokat.

Tavaly 1886-an veszítették életüket a Szaharában.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez