Charlie Hebdo: Lángolnak a keresztény templomok Nigerben

Folytatódnak a zavargások Nigerben, ahol több városra, köztük a fővárosra is átterjedtek a Charlie Hebdo-ellenes tüntetések. A feldühödött tömeg több keresztény templomot felgyújtott és francia zászlókat is elégetett. Közben a francia nagykövetség felszólította az országban tartózkodó állampolgárait, hogyha tehetik, akkor maradjanak otthon és ne merészkedjenek ki az utcára.

A nigeri fővárosban annak ellenére is több százan vonultak az utcára, hogy a kormány és a hatóságok betiltották az előre beharangozott tiltakozó megmozdulást, miután előző nap halálos kimenetelű zavargásokra került sor az ország második legnagyobb városában, Zinderben. A rendőrség ráadásul letaróztatta azt a négy imámot is, akik a mostani megmozdulást meghirdették. A hatóságok intézkedései azonban még jobban felbőszítették a főként fiatalokból álló tömeget. A tüntetők több rendőrőrsöt is megtámadtak, emellett lezárták a főváros központjába vezető főútvonalakat. A BBC információi szerint  legalább két keresztény templomot is felgyújtottak Niameyben.

Közben a fővárostól 600 km-re található Maradiban is tüntetések voltak, ahol szintén keresztény templomokat gyújtottak fel. Gouréban pedig egy magas rangú politikus rezidenciáját borították lángokba a feldühödött emberek.

A tüntetők véleménye szerint elfogadhatatlan, amit a Charlie Hebdo francia lap tett azzal, hogy ismét megsértette vallásukat és gúnyt űzött Mohamed prófétából. Sok tüntető  magyarázatot is követel a nigeri kormánytól, amiért a hatóságok megpróbálták megakadályozni őket abban, hogy felháborodásuknak adjanak hangot a francia lap címlapján megjelent karikatúra ellen.

A man holds a copy of the Koran during a protest against Niger President Issoufou's attendance last week at a Paris rally in support of French satirical weekly Charlie Hebdo, in Niamey -

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez