Emberek égtek meg a felgyújtott keresztény templomokban, Nigerben

Legalább öt ember vesztette életét a zavargások második napján Nigerben. A Charlie Hebdo-ellenes tüntetéseken a feldühödött tömeg legalább hat keresztény templomot gyújtott fel országszerte. Így tiltakozva a francia lap címlapján megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra ellen.

A nigeri rendőrség ismét nagy erőkkel vonult ki, hogy megfékezze a tüntetéseket, amelyek végül zavargásokba torkolltak. A rendőrök könnygáz-gránátokat is bevetettek, többször is összecsaptak a tüntetőkkel, akik kőzáport zúdítottak rájuk. A főként fiatalokból álló tömeg keresztények által üzemeltetett boltokat fosztott ki és legalább hat templomot felgyújtott. A mostani zavargásokban nagy szerepet játszott az is, hogy a kormány betiltotta a francia lap elleni tiltakozást, a tüntetést meghirdető négy vallási vezetőt pedig őrizetbe vette.

Mahamadou Issoufou nigeri elnök sajnálatát fejezte ki a történtek miatt és elmondta, hogy a szombati zavargásoknak legalább öt halálos áldozata volt. Az eddigi információk szerint mind az öt áldozat civil volt, négyen akkor haltak meg, amikor a tüntetők rájuk gyújtották a templomot. A nigeri elnök továbbra is biztosította az országban élő külföldieket és keresztényeket: mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvják őket és véget vessenek a tüntetéseknek, amelyeket a Charlie Hebdo legújabb számában megjelent Mohamed próféta karikatúra váltott ki. Issoufou elnök elítélte azokat a személyeket is, akik részt vettek a zavargásokban. Az elnök szerint azok az emberek, akik vallási intézményeket gyújtottak fel és keresztényeket gyilkoltak, nem igazi muszlimok és félreértelmezik az iszlámot.

cdddddddd2

A nigeri elnök  élő televíziós beszédében azonban elítélte a francia lap címlapján megjelent karikatúrát is, amit „gusztustalannak és sértőnek” nevezett. Szerinte a Charlie Hebdo ismét rengeteg hithű és becsületes muszlimot háborított fel, illetve botránkoztatott meg. Az elnök szerint a szólásszabadság fontos dolog, de nem jelentheti azt, hogy szabadon és korlátok nélkül kigúnyolják más emberek kultúráját, vallását, hitét.

A fővárosban és az ország nagyobb városaiban jelenleg nyugalom van, de a tüntetők jelezték, hogy vasárnapra új tiltakozó megmozdulásokat szerveznek és még több embert visznek ki az utcára. Félő, hogy a Charlie Hebdo ellenes tüntetések lassan kormányellenes megmozdulásokba fognak átcsapni, miután a kormány lassan minden eszközt bevet annak érdekében, hogy véget vessen a tiltakozási hullámnak az országban.

A francia nagykövetség felszólította a francia polgárokat, hogy csak végszükség esetén hagyják el a házukat, miután a tüntetők francia zászlókat égettek és azt kiáltották: bosszút állunk a prófétáért! Körülbelül 1800 francia él Nigerben, házaikat a helyi rendőrség illetve a hadsereg őrzi. Néhány városban a keresztények házaihoz is kivezényelték a hadsereget, mert a lázadók őket is fenyegették. A lázongó tömeg nekirontott a kocsmáknak is illetve a szeszes italokat árusító üzleteknek is. A Korán tiltja a szeszes ital fogyasztását. Niger nem az egyetlen muzulmán többségű ország, ahol heves tüntetések robbantak ki, miután megjelent a Charlie Hebdo új száma Párizsban címlapján Mohamed prófétával. Pakisztánban a parlament egy emberként ítélte el a francia szatirikus lapot. Ferenc pápa, aki látogatást tesz Ázsia egyetlen keresztény többségű államában, a Fülöp szigeteken, a vallások közötti megbékélésre szólított fel, és figyelmeztetett arra: a szólásszabadság nem terjedhet odáig, hogy mások vallási érzékenységét megsértsük!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez