Egymillió dühös csecsen tüntetett a karikatúrák ellen?

Tegnap délelőtt Groznijban több mint egymillió muzulmán vonult fel, tiltakozásul a Mohamed-karikatúrák megjelentetése ellen. A kaukázusi köztársaság belügyminisztériuma által közzétett számadatot némileg árnyalja a Kommerszant helyszíni tudósítása.

“Szeretjük a prófétát! Megengedhetetlenek a karikatúrák a prófétáról!” – idézi a tegnapi grozniji tüntetés feliratait Grigorij Tumanov, a Kommerszant újságírója. A csecsen főváros központjában reggel kilenckor kezdődő demonstrációt a május 1-i felvonulásokhoz hasonlította.

Valószínűleg nemcsak a Mohamed iránti tisztelet és a verőfényes napsütés, hanem más is segítette a hatalmas, hivatalos adatok szerint több mint egymilliós tömeg kialakulását. A tegnapi nap ugyanis egyfajta szabadnap volt Csecsenföldön. A résztvevők közül többen beszámoltak arról, ahogy főnöküknek ajánlották, engedje el alkalmazottait a tüntetésre. A taxisokat pedig kötelezték, hogy délig ingyen fuvarozzák a demonstrációra igyekvőket.

Az elhivatott tüntetők határozottan fogalmazták meg véleményüket a Mohamed-karikatúrákkal kapcsolatban. “Amerika, Franciaország nem fontos. Ők nem értik, mit csinálnak. Szétlőtték a szerkesztőséget, előre figyelmeztették őket, ma mi figyelmeztetünk. Nem értik meg, háború lesz. Egyébként sem mi vagyunk az egyedüli muzulmánok, rengetegen vagyunk a világon” – mondta az orvostanhallgató Ahmed. Mások pedig abban értettek egyet, hogy  “ha nem hiszel Allahban, nem kell sértegetni, ez eleve nem a te dolgod”.

A déli imával záruló demonstráción az orosz és külföldi vallási vezetőkön kívül részt vett Ramzan Kadirov, Csecsenföld és Ravil Gajnutdin, az Oroszországi muftik Szövetségének elnöke. Utóbbi a Kommerszant kérdésére fantasztikusnak értékelte a tüntetést. Szerinte a hatalmas tömeg azt akarta kifejezni, hogy nem engedi a hívek érzéseit bántani: “Ez éppúgy vonatkozik az iszlámra, mint bármely más vallásra. Ma a muzulmánok határozott nemet mondtak arra, ahogy a szólásszabadság nevében befolyásolják az újságokat bizonyos politikusok.”

Kép: Tüntetés a Mohamed-karikatúrák ellen Groznijban, 2015.01.19. (Europress/AFP)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez