“Szeretem Mohamedet” kampányt indítottak Iránban

A párizsi Charlie Hebdo magazin elleni támadást Iránban is elítélték, de a Mohamed-karikatúrákat szintén sértőnek találják, és azok ellen is többször tüntettek. Egy iráni vallástudós aktív internetes kampányba kezdett az iszlám vallás védelme érdekében, és már Iránon kívül is vannak támogatói.

„Szeretem Mohamedet”,„Mohamed kedvelői”, “Allahért és Mohamedért” – ilyen és ehhez hasonló nevű internetes kampányba kezdtek irániak ezrei a közösségi oldalakon, Iránon belül és kívül egyaránt. A kezdeményezést egy ismert síita vallástudós, Shahab Morahdi indította el, amikor kiírta az Instagram-adatlapjára: „Szeretem Mohamedet”. Arra kérte nemcsak  iráni, hanem más muszlim ismerőseit is,  hogy az alábbi három mondatot tegyék ki az oldalukra: „szeretem Mohamedet”, „utálom a terrorizmust” és „elítélem azokat, akik a prófétákat szidják”

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szerint több mint 5000 tweetet posztoltak már azon a napon, amikor megjelent a felhívás. Az Instagramon eddig 22 000 találatot mutat a kereső, miközben számos Facebook-csoport indult, amelyeknek összesen több mint 500 000 kedvelőjük van. Számos iráni közéleti személyiség, például színészek, sportolók, tudósok és képviselők is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ráadásul itt nincs különbség a reformisták és a konzervatívok között, mindkét tábor képviselői elítélik a francia karikatúrákat és bírálják a rajzokat.

Megmutatjuk, hogy nem csak fegyverrel, hanem civilizált módon is lehet harcolni a vallásgyalázás ellen, ugyanazokkal az eszközökkel,amelyekkel őt támadnak minket. Ezenfelül megmutatjuk azt is, hogy az iszlám és a terror teljesen más” – nyilatkozta Morahdi egy perzsa televíziós csatornának. Ráadásul nemcsak a muszlimok csatlakoztak a kampányhoz. Mashallah Golestani Nejad, az iráni zsidó közösség vezetője is a Charlie Hebdo-t  és a francia kormányt vádolta provokációval.

A kép forrása: Europress/Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez