Öngyilkos merénylő robbantott a rendőrakadémián

Két öngyilkos merényletet hajtottak végre egy időben Ndjamenában, a csádi fővárosban. Legalább huszonhárom ember halt meg a terrortámadásokban – közölte csádi tájékoztatási miniszter hétfőn.

A helyi szemtanúk elmondása szerint az egyik támadást a csádi országos rendőr akadémia ellen hajtották végre, ami legalább tíz ember életét vette el. A másik merénylet során az egyik támadó egy kormányhivatal mellett robbantotta fel magát, egy rendőrtiszt beszámolója szerint ugyancsak legalább tíz ember halálát okozva. A szemtanúk szerint a támadók motorkerékpárokon érkeztek a helyszínre.

A tájékoztatási miniszter közlése szerint négy iszlamista is meghalt a támadások során. Hozzátette, több mint százan sérültek meg a robbanásokban.

A merényletek elkövetését még egy szervezet sem vállalta magára, de erős a gyanú, hogy a Boko Haram nigériai iszlamista szervezet áll mögöttük. A feltevést az is igazolni látszik, hogy a támadók motorkerékpárokon érkeztek, ami a Boko Haram “védjegye”. Amennyiben beigazolódik a gyanú, ez az első támadás, amelyet az iszlamisták a csádi fővárosban elkövettek.

Csád hadserege fontos szerepet játszik a szélsőségek elleni hadműveletekben, amelyek révén visszaszorították a terrorszervezetet a szomszédos Nigériában. A Boko Haram vezetője korábban megfenyegette a közép-afrikai ország elnökét, hogy megtorolja a beavatkozást.

Eközben Nigériában is robbanások rázták meg az ország észak-keleti részén fekvő Potiskum városát. A párhuzamosan végrehajtott két merényletben összesen tízen vesztették életüket – közölték rendőri és milíciai források. Nyolc emberrel egy öngyilkos merénylő végzett, miután igazoltatás közben aktiválta a testére erősített robbanószerkezetet, ketten pedig egy bár melletti robbantásban haltak meg.

A Boko Haram tavaly több tízezer négyzetkilométernyi területet hódított meg, ezreket megölt és mintegy másfél millió embert elüldözött otthonából. A nigériai, csádi és nigeri hadseregek közösen léptek fel ellene, és sikerült jelentősen visszaszorítaniuk a terrorszervezetet, amely iszlám államot akar létrehozni Afrika nyugati felén, sőt már ki is kiáltotta. (MTI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez